GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

Derfor er en investering i dine sprogkundskaber det bedste du kan gøre for din karriere

Derfor er en investering i dine sprogkundskaber det bedste du kan gøre for din karriere

Det er ingen hemmelighed, at det kan hjælpe dig videre i din karriere, hvis du er flydende i et fremmedsprog. At gøre en indsats for at mestre engelsk, det globale lingua franca, eller et andet sprog kan være det springbræt, du har brug for, for at rykke op.

Det åbner døre for både dig og din karriere

En af de vigtigste måder, hvorpå det at blive tosproget eller flersproget kan fremme din karriere, er ved straks at forbedre dine chancer for at drive forretning eller finde arbejde internationalt.

Sprogkundskaber åbner døre til nye muligheder. At tale flere sprog hjælper dig med bedre at forstå det globale marked, samt behovene og ønsker hos internationale kunder, leverandører og partnere. At kunne kommunikere direkte forhindrer potentielt også dyre misforståelser.

På nationalt niveau har undersøgelser vist, at lande, hvor en høj andel af arbejdsstyrken taler et fremmedsprog, har en større del af deres bruttonationalprodukt (BNP) fra international handel. Dette gælder især for Schweiz, som følge af landets flersprogede karakter – tysk, fransk og italiensk er officielle sprog og almindeligt talte – anslås det, at flersprogethed nu udgør op til 10% af landets BNP.

Monolinguale lande, der ikke fremmer sprogindlæring i en tidlig alder, blandt andet Storbritannien, kan gå glip af internationale muligheder og miste potentielle indtægter, på trods af den fordel, det er at tale engelsk som modersmål. En britisk undersøgelse antyder, at mangel på fremmedsprogskompetencer koster britisk økonomi op til 48 milliarder pund (80 milliarder dollars) om året.

Det øger dit indtjeningspotentiale

Virksomheder ser sammenhængen mellem tosprogede eller flersprogede medarbejdere og vækst på internationale markeder, så de er derfor villige til at investere i at ansætte personale med stærke sprogkundskaber.

En amerikansk undersøgelse estimerer, at tosprogede medarbejdere tjener op til 3.000 USD mere om året end ensprogede personer. En anden amerikansk undersøgelse viste, at det at lære tysk kan øge indkomsten med op til 3,8% i USA, da Tyskland, selvom det sjældent tales, er en nøglespiller på de europæiske markeder.

Og det stopper ikke der, Euro London, som er et rekrutterings bureau i Storbritannien, der specialiserer sig i fremmedsprog, estimerer endda, at det at være tosproget kan øge din løn med op til 15%.

Det forbedrer dine kommunikationsevner

At kunne tale flere sprog adskiller dig fra mængden. Sprogkundskaber er eftertragtede hos arbejdsgivere, der ønsker at opbygge en konkurrencedygtig virksomhed, og de er eftertragtede, når du interviewer til det næste skridt i din karriere.

Men det kan også hjælpe dig med at sikre et job i en stor international virksomhed. Amerikanske undersøgelser har afsløret, at efterspørgslen efter tosprogede medarbejdere er mere end fordoblet i de sidste fem år, og næsten 40% af de amerikanske virksomheder planlægger at ansætte tosprogede medarbejdere. Når interviewere står over for lige kvalificerede kandidater, viser de større interesse for at ansætte den tosprogede kandidat.

Det hele handler om effektiv kommunikation. Færdigheder i et andetsprog gør netværk mere effektivt, giver dig mulighed for at udnytte muligheder bedre og starte potentielt profitable samtaler – både for dig og for din virksomhed.

Det handler ikke kun om den umiddelbare bundlinje, men også at kunne tale værtslandets modersmål under pauser betragtes som respektfuldt og hjælper med at opbygge bedre langsigtede relationer.

Desuden har det vist sig, at det at tale flere sprog øger færdigheder som åbenhed, empati og kreativitet – alle vigtige for karrieresucces og fremgang, uanset hvilket niveau du er på.

Det gør dig til en bedre leder

Disse færdigheder bliver endnu vigtigere, når man bevæger sig op mod en ledelsesrolle. Den årlige EF English Proficiency Index (EPI-rapport) har vist, at medarbejdere med bedre engelskkundskaber oftere bliver forfremmet.

En del af forståelsen af kulturen er nødvendig, når man mestrer et nyt sprog, så ledere, der taler mere end ét sprog, er ofte bedre i stand til at relatere til kolleger og kommunikere mere effektivt – en essentiel færdighed når man leder medarbejdere fra forskellige kulturer og baggrunde.

Når vi bevæger os op ad den ledelsesmæssige rangstige, bliver betydningen af kommunikationsevner endnu mere udtalt. Interessant nok taler ledere ofte dårligere engelsk end medarbejdere.

Det sikre din fremtid

Som EF EPI-rapporten viser, korrelerer et højt niveau af engelskkundskaber med højere BNP, højere gennemsnitlig indkomst og innovation på nationalt niveau. Faktisk er lande med stærkere sprogkundskaber, især på engelsk, stærkere og mere globalt forbundne.

Men dette gælder lige så meget på individuelt niveau. Fremtidens arbejdsmarked er internationalt, med stærke sprogkundskaber, kombineret med gode kommunikationsevner og en forståelse for at bygge bro over kulturelle kløfter, vil blive endnu vigtigere i en verden, hvor robotter og kunstig intelligens overtager rutineopgaver og alt, der ikke kræver menneskelig forbindelse, kreativitet og forståelse.

Invester i din fremtid og tag på en sprogrejse Udforsk her
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op