Store forskelle mellem Fyn og Australien
Arbejdet i Superbrugsen og vennerne i Kerteminde blev sidste år skiftet ud med et australsk sprogkursus i Brisbane. Den 18-årige Sofie Fogtmann har taget et sabbatår i Australien efter dimissionen fra Tornbjerg Gymnasium i sommers. Her bor hun hos en værtsfamilie. Mens hun deltager i et 3-måneders intensivt sprogkursus med EF Education First.
– Selvom Australien minder så meget om livet i Kerteminde, at jeg føler mig tryg, er der alligevel meget ved den australske indstilling til tingene, der er helt anderledes, end hvad jeg er vant til fra Kerteminde, siger Sofie.
Sofie mener for eksempel, at australierne er langt bedre til at inkludere andre og til at være opmærksomme på, at alle skal have lov til at være sig selv.
– Jeg tror, at det er, fordi der er så mange forskellige kulturer hernede. Derfor skal være plads til alle, siger Sofie.
Det er en indstilling, som Sofie dels selv vil tage med sig hjem til Kerteminde, og dels håber, at flere kan lære noget af.
Kulturforskelle mellem nye venner
Det er ikke kun den australske kultur, som Sofie bliver bekendt med under sit ophold. Hos værtsfamilien deler hun værelse med en 20-årig pige fra Taiwan.
– Min taiwanske roomie er vant til at spise varm morgenmad og synes måske, at alting er lidt mere nyt og anderledes, end jeg synes, siger Sofie.
Den anden dag tog Sofie hende i at hælde sin yoghurt på det ristede morgenbrød. Sofie synes, at det er spændende at se, hvor stor forskel der er på menneskers måde at begå sig på i uvante situationer.
– Når vi er alene hjemme, må jeg nogle gange redde hende fra vores værtsfamilies lille kat, som hun er helt vildt bange for, griner Sofie.
Hun har flere gange set sin nye veninde og værelseskammerat hoppe op og ned i sengen af skræk på grund af den ’farlige’ familiekat. Sofie forklarer dog, at værtsfamilien på ingen måde er farlig, men faktisk har fået hende til at tænke meget over danskeres ofte lidt negative tilgang til andre, fordi familien selv er så åbne og imødekommende.
– Min værtsfamilie er det sødeste 80-årige ægtepar, der selv har otte børn, 15 børnebørn og hele 21 oldebørn, siger Sofie.
At familien også viser interesse for hendes liv i Danmark og for, hvad hun bruger eftermiddagene efter skole på, kan Sofie rigtig godt lide.
– Nede på stranden er der altid nogle, møder jeg altid nogen EF-studerende, jeg kender, så der tager jeg ofte ned efter skole, siger Sofie.
Høflighed frem for alt
På sit sabbatår i Australien siger Sofie højt »Thank you« mod buschafføren, når hun stiger ud af bussen i Brisbane. I Australien gør man nemlig meget ud af at sige tak for turen til chaufføren. Denne venlige indstilling kan vi bestemt også lære noget af i Danmark, mener Sofie.
– Jeg kan ikke lade være med hele tiden at tænke på, at australierne på ingen måde er lige så lukkede og egocentriske, som danskere godt kan være. De vil meget gerne vise deres kultur og land frem til nye mennesker, siger Sofie.
Den australske venlighed er noget, som Sofie har prøvet på egen krop, da hun i forrige weekend var i nabobyen Noosa med en ny veninde fra EF-skolen. Her gav deres chauffør dem nemlig en gratis rundtur i byen, mens han glad fortalte om fiskerbyens historie.
– Det var helt sikkert aldrig sket i Danmark, at en chauffør bare bruger sin dag på at vise turister miljøet og kulturen frem, siger Sofie eftertænktsomt.
Fremlæggelser på et fremmedsprog
Sofie er rigtig glad for sin klasse og er på den første halvanden måned allerede steget flere niveauer i EF-skolen. I skolen skal Sofie og de andre elever ugentligt lave præsentationer foran hele klassen. Sofie har aldrig selv haft problemer med at holde fremlæggelser. Det fordi hun fra sin folkeskoletid på Fjorvanggskolen er blevet garvet. Men har de første par uger haft problemer med at forstå de andre.
– I starten skulle jeg lige vende mig til klassens mange accenter. Bl.a. fra lande som Frankrig, Schweitz, Chile, Colombia, Tyskland og Argentina, siger Sofie.
Især franskmændene med deres stumme h’er og stærke accent har været svære for Sofie at forstå. Derfor er Sofie også blevet positivt overrasket over alles åbne tilgang til at skulle fremlægge foran en hel klasse. Trods deres sproglige vanskeligheder. Det har måske også noget med indstillingen at gøre.
– På gymnasiet derhjemme var der mange, der fik lov til at slippe, hvis de ikke havde lyst. Her tager folk fremlæggelserne i stiv arm, siger Sofie.
På eventyr langt væk hjemmefra
Sofie står og kigger på stjernerne en aften på den Fraser Island-tur, som hun allerede har været af sted på med sine nye venner fra EF-skolen.
– Lige præcis i det øjeblik gik det op for mig, hvor langt jeg var hjemmefra. Da jeg stod der midt i ingenting og kunne se alle stjernerne klart, siger Sofie.
Inden turen atter går hjem til Kerteminde, som har været Sofie families hjem i hele syv generationer. Vil Sofie derfor også nå at rejse rundt med en sin nye svenske veninde til det ørkenlignende Uluru. Hun vil tage på surfkursus langs guldkysten og på et live-abroad til byen Cairns. Det ligger nord for hendes nuværende hjemby, Brisbane. Sofie vil helt klart anbefale et sabbatår i australien, til andre som burde være interesseret.