Rejser gør dig til et bedre menneske – her er 6 overbevisende grunde til hvorfor
Rejser er spændende, interessante og sjove. Vi er heldige, at vi bor i en verden, hvor det er nemmere og billigere end aldrig før at rejse – og mange flere gør det – det er estimeret til 1,18 milliard mennesker der opholder sig i udlandet hvert år.
Selvom en afslappet strandferie engang imellem kan være det doktoren har anbefalet, da viser undersøgelser, at den rigtige form for rejse – fordybende, lettere udfordrende og langtids rejser – kan bogstavelig talt genstarte din hjerne og ændre din opfattelse af verdenen. Det kan også gøre dig til et bedre menneske.
Her er grunden.
1. Det opmuntrer til empati
Mennesker er født til at være empatiske – evnen til at føle en anden persons smerte er dybt indprintet i vores hjerne og fungerer som fundament til alle sunde forhold. Men som mange aspekter i livet, da kræver det konstant øvelse.
Steven Pinker, en professor i psykologi fra Harvard Universitet, har argumenteret for, at udspredelse af massemedier (inkluderet journalistik og overkommelig fiktion) i de sidste to århundreder har udvidet denne ”cirkel af empati” fordi det gjorde liv der er fjernt fra dit eget tilgængelige – og man kan relaterer til det på en helt anden måde.
Men, selvom vi nu har en næsten direkte tilgang til verdenen igennem vores smartphones, truer mængden af information med at gøre os overvældede og for distraherede til at bekymre sig.
Fordi rejser tvinger os til ”at slippe væk fra vores isoleret komfortzone”, som Nicholas Kristof fra New York Times har udtrykt det, og til at møde nye mennesker og nye situationer i den virkelige verden, styrker det vores evne til at vise empati med en bredere vifte af mennesker på en meget mere meningsfuld måde.
Empati er også knyttet til rejser og oplevelser på en anden måde: at lære et nyt sprog og at blive tosproget, især tidligt i livet – har vist sig at øge evnen til at udtrykke sig ved at gøre det normalt for hjernen at skifte imellem perspektiver.
2. Det øger din forståelse af verden
Rejser hjælper med at gøre det ukendte velkendt, udfordrer dine antagelser og stereotyper, der ofte farver vores syn på verdenen.
Min egen erfaring ved at bo i Tanzania og at arbejde med gadebørn har hjulpet mig til at forstå både Tanzanias arbejdskultur (hvorfor konsensus er essentiel ved alle beslutninger, for eksempel), såvel som den modstandskraft hos børn, som møder afvisning og vold hver dag.
Denne fordybende, og nogle gange ubehagelige, oplevelse øger min forståelse af en kultur og realitet som jeg kun har stødt på fra afstand og som noget forbipasserende; en nyhedshistorie jeg distraheret har gennemset på vej til arbejde, eller en safarihistorie jeg har hørt af en ven. Det gjorde tanzaniansk og afrikansk kultur mere relaterbart for mig.
Mødet og forståelsen af andre – uden at acceptere alt de gør – siver altid blidere ind og på en mindre fordømmende måde at interagere med verden.
3. Det øger din selvbevidsthed
At være mere åben for andre gør os mere åbne overfor os selv. En ny undersøgelse viste at det at bo i udlandet – og at reflektere over dine egne værdier i det, du møder uvante situationer og mennesker hver dag – gør dig mere selvbevidst. Selvom denne undersøgelse kiggede på det at bo i udlandet, ikke at rejse, ville fordybende langtidsrejser højst sandsynligt have haft samme effekt.
Et relaterende koncept, knyttet til det at blive mere selvbevidst og have været udsat for forskellige perspektiver, er hvad psykologer kalder ”kognitiv flexibilitet”, eller evnen til at hoppe mellem ideer. Rejser gør vores sind ”fleksible” fordi det udfordrer vores måde at gøre ting og se ting på – og i processen udvikler vi den mest værdifulde evne af alle: kreativitet.
4. Det gør dig mere kreativ
I en tid for automatiseringer og en arbejdsverden, der vil transformere sig ud over genkendelse i de kommede årtier, vil kreativitet blive det definerende særpræg for dem, der fortsætter med at trives. Det vil også være essentielt for at løse komplekse globale problemer og fortsætte innovationen indenfor forretning og videnskab.
Undersøgelser udført af Adam Galinsky, en professer ved Columbia Universitet har vist, at ledere, der har boet i adskillige fremmede lande – og derved har opnået en del udsættelse for andre kulturer og sprog – er mere kreative og vovede i deres fremgangsmåde til deres arbejde.
Andre undersøgelser udført i Holland og Singapore har vist at mennesker der rejser er bedre til at løse problemer på ukonventionelle måder. Ligeledes viste en undersøgelse fra 2012 udført i Israel, at mennesker, der var snæversynet overfor andre kulturer, klarede sig dårligere i kreative test end dem, der var åbentsindet og accepterende.
5. Det øger tilliden
Hvis modstridende meninger og lommer af snæversynethed skal definere vores tid, såvel vil en bestemt mangel på tillid. Imens de nordiske lande, Finland inkluderet, fortsætter med at nyde de høje niveauer af tillid til alt fra politiske institutioner til andre mennesker, inkluderet migranter, i mange andre dele af verden, USA inkluderet, har tilliden til andre været dalende i årevis. Eftersom tillid i høj grad hænger sammen med lykke – Finland toppede på verdens indeks over lykke i 2018, mens USA var rangeret som nr. 18 – tillid er klart værd at investere i.
Fordi rejser tvinger os ud i udfordrende og ubehagelige situationer hele tiden – situationer hvor vi aktivt bliver nødt til at engagere og stole på fremmede, også med dem fra meget fremmede kulturer – det bygger tillid, eller det Galinsky har kaldt ”generel tro på menneskeligheden”. Undersøgelser efter undersøgelser – i USA såvel som i Kina – har vist, at det var sagen.
6. Det gør dig mere jordnær
Der er endnu en grund til at fejre rejser.
Rejser er fulde af øjeblikke, der gør os jordnære. At ankomme til en ny lufthavn, hvor du ikke kan læse skiltene og kæmper med at finde vej er ubehageligt, ligesom det at bruge dine (stadig basis) sprogfærdigheder med en parisisk taxi chauffør, som ikke helt kan forstå, hvordan du udtaler ”Champs-Elysées”. Men det tvinger os til at omfavne ubehaget og hæve os over det.
Rejser er så magtfulde, fordi det hjælper os med at opdage menneskeligheden i andre – og at opdage en bedre version af os selv i processen.