Otte sjove påsketraditioner verden rundt
Påsken er meget mere end bare en god mulighed for at spise masser af chokoladekaniner og slik-fyldte påskeæg: Det er også en vigtig religiøs helligdagsferie, hvor der følger en række spændende traditioner og skikke. Over årene er der dog mange af traditionerne, der er blevet videreudviklet, og resultatet af disse burde virkelig blive fejret af alle verden over – også selvom du ikke tror på påskeharen.
Jeg har fået mine kolleger til at dele nogle af deres favoritaktiviteter for at lave en samling af de sjove, spændende og overraskende påsketraditioner fra hele verden.
1. Drageflyvning
Mennesker i Bermuda sigter højt i påsken. At flyve med drager er nemlig alles favoritbeskæftigelse i ferien. Bermudianere laver deres egne drager af træskafter, farverigt papir og sjove former. På alle dragerne er der sat et specielt slags papir fast, der hedder hummers, som laver en brummende lyd, der er bedre kendt som den bermudianske lyd af påske. Alle samles og lader deres smukke konstruktioner flyve eller tager til Horseshoe Bay Beach for at deltage i den årlige Kite Festival på Good Friday.
2. Oplæsning af mordgåde
I nogle dele af verden er påsken højtid for kriminalitet – og vi taler ikke bare om, at mange bidder ørerne af uskyldige chokoladekaniner eller slår hul på smukt dekorerede påskeæg. Nej, vi tale faktisk om Påskekrimmen, der er en norsk tradition for at læse, se og høre krimier og detektivhistorier i løbet af påsken. Hele landet ser ud til at være med på traditionen, da aviserne og radio- og tv-kanalerne skrive mordgåder. Selv mejerikoncerner tager del i traditionen ved at printe historierne på mælkekartonerne.
3. Skattejagt
Hvem elsker ikke at lede huset eller haven igennem for en rede fyldt med chokolade? I Tyskland, Schweiz og mange andre lande gemmes påskeæg for børnene (og nogle voksne, for hvorfor ikke?). Rederne er faktisk i virkeligheden dekorerede bokse eller kurve, der er fyldt med chokoladekaniner, påskeæg, slik og legetøj og er blevet gemt af selveste Påskeharen.
4. Vandkampe
Få ting karakteriserer påsken bedre end en venskabelig vandkamp. Det er i hvert fald, hvad polakkerne synes, når de fejrer Śmigus Dyngus (der på dansk betyder Øsregnende Mandag, fordi de våde festligheder sker hvert år på mandagen i påsken). I gamle dage var det for det meste singlefyre, der jagtede singlepiger, men nu er det ret meget bare alle mod alle. Du vælger selv våben, så om du har lyst til at bruge vandpistoler, tomme shampooflasker, sæbebeholdere eller selvfølgelig den gode gamle spand. Faktisk er det bare alt, der kan skyde med vand.
5. Ægskapade
Æg og påske passer hånd i handske som gaver og juleaften. Folk tørrer og dekorerer æg, gemmer og finder dem, prøver at rulle dem hen over græsplænen hurtigere, slår dem sammen for at se, hvis æg det holder bedst eller simpelthen bare spiser dem. For eksempel spiser omkring 1.000 mennesker i Haux, Frankrig, sammen en gigantisk påskeomelet, der er lavet af mere end 4.000 æg og over 45 kilogram bacon, hvidløg og løg.
6. Lerpottekastning
Pas på med de flyvende potter på den græske ø Korfu. (Spoiler alert: Det har ikke noget at gøre med alles favorittroldmand). Om lørdagen i påsken klokken 11 om formiddagen kaster Korfus beboere lerpotter (i alle størrelser) ud fra deres altaner. Traditionen stammer tilbage til det 16. århundrede, hvor de kastede deres ubrugelige og gamle ting ud af vinduet for at blive klar til nytår. De ødelagtepotter skræmmer nemlig onde ånder væk og markerer en ny begyndelse.
7. Kringlesøndag
Luxembourgere fejrer Bretzelsonnden, kringlesøndag, I Lent. I Luxemborg er kringle faktisk søde kager med glasur og mandler, så hvis det var op til mig, skulle hver søndag være kringlesøndag. Nå, men tilbage til _Bretzelsonnden-_traditionen: Fyren giver pigen, de godt kan lide, en kringle om søndagen. Hvis hun tager imod kagen, må fyren besøge pigen på Påskedag og vil der få et påskeæg retur. Hvis det sker på et skudår, er rollerne vendt om, og det er derfor pigen, der kan give kringler ud.
8. Halloweeeen
Sverige og nogle af landets skandinaviske venner fejrer halloween i foråret: på torsdagen før påsken, klæder børn sig ud som hekse og går fra dør til dør og spørger om slik. Børnene giver faktisk også de voksnede dekorerede pilegrene og tegninger for slikket. Traditionen stammer fra en sagn om, at svenske hekse drog til Blåkulla før påsken for at feste med djævlen. For at sikre sig, at heksene ikke kom tilbage, laver svenskene kæmpe bål (a la vores Sankt Hans) om søndagen i påsken.