Ni ting du skal nå, før studielivet er ovre
Uni-livet i en nøddeskal: kurser, noter, opgaver, eksaminer, præsentationer og så ellers flere eksaminer. Alt sammen mens du hælder litervis af kaffe ned, pga. studielivet. Ved du, hvilke ting du skal nå, før studielivet er ovre?
Selvom du sikkert har læst store stakke af studiestrategier og tips til at holde dit energiniveau oppe, skal du også huske at tænke på, hvad der sker den dag, dimissionen kommer. Hvordan vil du gerne have det, når certifikatet med dit navn på endelig printes ud? Hvilke erfaringer vil du gerne have gjort dig på det tidspunkt?
Giv dig selv et forspring med disse ni punkter, du skal have gjort, inden studielivet er ovre. Hvis du mestrer dem, vil du være mere klar til livet uden om campus.
1. Start med slå de negative tanker ihjel
Nogle gange er vi vores egen værste fjende. Man skulle jo tro, at vi altid gerne ville det bedste for os selv, men sommetider er der altså desværre en lille stemme inde i vores hoved, der fortæller, at vi ikke kan, hvad andre kan: ”Se, nu lavede du endnu en fejl”, ”Jeg er ikke dygtig nok til mit job”, eller ”Jeg kommer sikkert til at gøre noget forkert snart”. Sådan er studielivet nogengange.
At lære at tysse på den negative stemme er en lang rejse, men tag det første skridt ved at lave en simpel opgave med dig selv. Når du får en negativ tanke i hovedet (om at du ikke gør noget så godt, som du troede, du kunne, hvad enten det gælder en eksamen eller et praktikophold), så accepter det og glem det. Forestil dig, hvordan tanken forsvinder i en ballon eller bliver låst inde i en kasse. Efter lidt træning bliver du helt sikkert en mere positiv og gladere udgave af dig selv.
2. Sig JA til nye muligheder
Breaking news: Verden er ikke bare dit land, din by eller dit lokale kvarter. Og heldigvis for det. Verden er nemlig meget mere kompleks og interessant. At dyrke din nysgerrighed for andre kulturer er nok den allervigtigste ting, du kan gøre for at lære om verden og dig selv. Er der en fransk film eller en asiatisk madfestival på programmet denne weekend? Tjek det ud! Har du capoeira eller afrikanske dansekurser i nærheden af dig? Tilmeld dig sammen med en ven! Der kan kun komme gode ting ud af sådan nogle nye oplevelser.
3. Lad være med sætte dig selv i en boks
Og i den forlængelse… Det er nemt at få for vane at sige ”Jeg kan ikke lide…” eller ”Jeg er ikke god til…”. Men ved du hvad? Måske vil du elske skak eller vietnamesisk mad. Måske vil du være vildt god til kickboksning eller som en deltidstutor. Hvad end situationen er, bør du give det en chance. Man ved jo aldrig, om du faktisk vil blive glad for det. Prøv det af inden studielivet er ovre.
4. Tag ansvar for dine fejl
At skylde skylden på andre er nemt. Men er det effektivt? Det kan godt være, at det føles meget rart til at starte med, men i det lange løb vil du opdage, at det at skylde skylden på andre ærligt talt er lidt umodent. Har du dumpet en eksamen? Så er det altså ikke din larmende roomies skyld. Næste gang må du bare tage på læsesalen eller på en café for at læse op. Har du gjort en ven ked af det? Lad være med at ignorere situationen, men invitér i stedet ham eller hende over til en kop kaffe og sig undskyld. Erkend det, beslut dig for at gøre det bedre næste gang og gør det så bedre næste gang.
5. Lav en bucket-list
Hvad kunne du godt tænke dig at opleve i løbet af dit liv? Hvad med at studere i udlandet? Rejse gennem Spanien, Canada eller Brasilien? Lære et andet sprog? Tage et sabbatår for at lære at dykke, tale engelsk eller arbejde som en babysitter? Få de mange eventyr, drømme og idéer ud af det skjulte og ned på et papir. En bucket-list er en rigtig god måde at visualisere alle de muligheder, der venter dig. Husk på, at der er en masse år tilbage efter uni-livet. En hel masse.
6. Lær at være mindre afhængig af dine forældre
Selvom dine forældre måske ville elske at være dit personlige heppekor og redningshold indtil din 70-års fødselsdag, er en del af det at blive voksen altså også – *suk* – at klare dig selv ud af problemerne, når det brænder på. Begynd med at finde ud af, hvordan du skal holde styr på dit pengeforbrug. Betal dine regninger først og læg så et lille beløb væk hver måned, så du har penge nok til en eventuel nødsituation. Hvis du stadig bor hjemme, kan du begynde at vaske dit eget tøj, give et lille tilskud til huslejen (hvis du arbejder) eller tilbyde at lave mad et par dage om ugen. Det er bare med at gøre det nu, inden studielivet er ovre.
7. Lær at lave mad
At lære at lave mad er en rigtig god made at kickstarte din selvstændighed på. Glem svær gourmetmad og avancerede franske retter, du ikke kan udtale. Sunde, smagfulde retter kan sagtens være ligeså nemme som en grillkylling eller frysepizzaer. Du kan for eksempel kigge på madblogs eller spørge dine forældre og venner om nye idéer. Dit mål? At komme igennem ugen uden at række ud efter take-out-menuen på køleskabet eller cykle forbi dine forældre omkring spisetid. Din bonus? At kunne lave dejlig mad er en stensikker måde at imponere en potentiel kæreste på.
8. Lær et fremmedsprog
Fordelene ved at kunne flere sprog er utallige. Det giver en forbedret hukommelse, et bedre fokus og en bedre løn – bare for at nævne et par hurtige eksempler. Og prøv lige derudover at forestille dig, hvor fedt det er at kunne bestille din espresso i Italien på italiensk eller booke et brasiliansk dykkerkursus på portugisisk. Hvis du er nervøs for at lære et nyt sprog, så lad være med at have målet med at blive flydende inden for et par uger. I stedet bør du dykke ned i det med det samme og tage nogle kurser, teame op med en makker, der også gerne vil lære sproget, læse bøger og magasiner på fremmedsproget, tage onlineundervisning over Skype, eller gøre det, der virker allerbedst: At tage på udveksling og bo i det land, hvor sproget faktisk bliver talt til daglig. En hverdag i udlandet hjælper med at udvide dit ordforråd, forbedre din grammatik og meget hurtigere gøre dig bedre til at bruge udtryk rigtigt. Og det vil ovenikøbet være den sjoveste måde at lære et fremmedsprog på.
9. Køb en flybillet (eller to)
Hvad er en bedre måde at fejre afslutningen på universitet på end at hoppe på et fly til nye eventyr? Måske vil du backpacke din vej gennem Sydøstasien? Arbejde og bo i Japan, Storbritannien eller Australien? Tage på en klassisk Europa-tur gennem flere lande eller på et roadtrip i USA? Hvad end du drømmer om, så start med at planlægge det allerede nu. Tjek flydetaljerne ud, research visa-reglerne eller find nogle netværksgrupper på nettet. Men lad være med at glemme det allervigtigste: At købe din flybillet. Det får dig nemlig til rent faktisk at realisere din drømmerejse fra at tænke ”Jeg tager måske af sted en dag” til ”Jeg flyver på mandag!”.