Mærkedage i USA – hvornår, hvordan og hvorfor?
Det kan være rigtig svært at finde rundt i junglen af Amerikanske Mærkedage. Her får du en guide, som forhåbentlig vil gøre dig klogere og måske endda inspirere dig til selv at tage over og opleve én eller flere af disse helt særlige dage.
1. januar: Nytårsdag
I Danmark har vi jo tradition for at starte det nye år med en masse fyrværkeri. Dette er dog ikke tilfældet i USA, hvor man typisk fejrer aftenen med familie, venner eller naboer med god mad og uden fyrværkeri. Der er dog den legendarisk begivenhed på Times Square, hvor den store kugle sænkes fra toppen af Times Square, når klokken passerer midnat. Denne begivenhed bliver sendt på tv over hele verden.
Tredje mandag i januar: Martin Luther King Day
Martin Luther King Day ligger altid den tredje mandag i januar, da man markerer hans fødselsdag, som var den 15. januar. Denne dag er blevet markeret siden 1968, hvor Dr. King blev myrdet i Memphis, Tennesee.
Første søndag i februar: Super Bowl Sunday
Med NFL som den mest populære sportsgren i USA, er Super Bowl Sunday en dag, der samler mange. Langt over 100 millioner samles foran deres tv-skærme den første søndag i februar med en masse mad og drikkevarer. Familier har som regel deres egne traditioner og ritualer forbundet med denne dag. Dette er altså en helligdag for amerikanerne uden rigtig at være en helligdag.
14. februar: Valentine’s Day
Valentine’s Day er kæmpe stort i USA. Her sendes der blomster, hjerteformede glimmerkort og chokoladeæsker i alle retninger. De senere år har Valentinsdag også fået mere fodfæste herhjemme i Danmark. Valentinsdag er dagen, hvor det skulle være særlig gunstigt i ord eller handling at give udtryk for sin kærlighed over for den, man holder af.
Tredje mandag i februar: President’s Day / Washingston’s Fødselsdag
USA’s første præsident, George Washington, blev født d. 22. februar, og for at ære ham og alle fremtidige amerikanske præsidenter er den tredje mandag i februar gjort til en helligdag.
17. marts: St. Patrick’s Day
St. Patrick’s Day er den irske nationaldag. Dagen er en helligdag i landet, hvor mange butikker holder lukkede. St. Patrick er Irlands skytshelgen, og det menes, at han indførte kristendommen i landet så tidligt som i det 5. århundrede. Dagen bliver også fejret i USA, hvor folk klæder sig i grønt og fester.
Langfredag og Påskedag
Påsken i USA bliver fejret på en lidt anden måde, en den gør herhjemme. Langfredag er ikke en officiel helligdag i USA, men nogle butikker holder alligevel lukket. På selve påskedag er der flere traditioner. Den byder ofte på æggejagt for de mindste, store oppustelige påskeharer og kyllinger foran huse og dekorationer af hårdkogte æg. Påsken er ikke en stor begivenhed i USA, men særlig kristne amerikanere holder af at fejre dagen.
Sidste mandag i maj: Memorial Day
En mindedag for de faldne, som er omkommet mens de var i tjeneste ved militæret i USA. På Memorial Day er der mange amerikanere, som besøger kirkegårde og mindesteder over de faldne soldater, og flere ceremonier afholdes rundt omkring i landet.
4. juli: Independence Day
Uafhængighedsdagen er en stor festdag i USA. Over hele landet er der festlige optog og parader, som afsluttes med fyrværkeri. Man fejrer, at den amerikanske uafhængighedserklæring blev underskrevet 4. juli 1776.
Første mandag i september: Labor Day
Arbejdernes dag ligger altid første mandag i september. Til forskel fra 1. maj i Danmark fejres Labor Day i USA som en national helligdag. Den bliver dog mest af alt brugt til at holde en barbecue fest for venner og familie, for at markere at sommeren er slut. Dagen fejres med parader i en del byer.
Anden mandag i oktober: Columbus Day
Ligger altid 2. mandag i oktober. Denne dag er opkaldt efter Christopher Columbus, som officielt opdagede det amerikanske kontinent 12. oktober 1492. På denne dag holder mange offentlige institutioner lukket, men de fleste butikker holder åbent som normalt.
31. oktober: Halloween
Halloween kom til USA med de irske immigranter i midten af 1800-tallet. I USA bliver det fejret med udklædning – både af mennesker og huse – og så går børn ud og laver ”trick or treat” hvor de samler slik ind hos deres naboer. Vil du vide mere om Halloween, så læs mere her.
11. november: Veterans Day
Oprindeligt var Veterans Day en mindedag for afslutningen af 1. verdenskrig på denne dato i 1918. Siden midten af 1900-tallet har Veterans Day været en fejring af alle tidligere soldater, som har kæmpet for dem amerikanske hær. Der er store parader over hele landet inklusiv en årlig ceremoni, hvor præsidenten deltager, ved De Ukendtes Grav i Wahington D.C.
Fjerde torsdag i november: Thanksgiving Day
Ligger altid fjerde torsdag i november. Thanksgiving er en stor festdag over hele USA, som har rødder helt tilbage til 1621, hvor en gruppe stærkt troede immigranter (pilgrimme) slog sig ned i Massachusetts. Mange benytter lejligheden for en ekstra lang weekend ved også at tage fri den efterfølgende fredag. Denne dag kaldes Black Friday – og er også ved at være meget kendt i Danmark. Thanksgiving Day stammer tilbage fra 1621, hvor pilgrimme ved Plymouth i Massachussett første gang fejrede at høsten var veloverstået – med lokale indianere som vejledere og hjælpere. Traditionen er, at dagen fejres med familien, hvor kalkun står på menuen.
25. december: Juledag
Julen i USA bliver fejret en del anderledes end i Danmark. Hvor vi herhjemme tæller ned hele december måned med kalenderlys og julekaldere, findes der ikke noget lignende i USA. Der fejres julen den 25. december, hvor man pakker gaver op om morgenen og ellers hygger med den nærmeste familie. Julepynten går mange amerikanere til gengæld all in på. Hvis du har set Fars Fede Juleferie, ved du, hvad jeg snakker om. Det kan kun blive større og vildere.