Interview: Johanne overvandt sin generthed i Seoul
Korea og specielt Sydkorea bliver mere og mere populært blandt resten af verden. Derfor har jeg taget en snak med Johanne, for at blive klogere på, hvad der er så fedt ved Seoul. Johanne er 20 år, og er lige nu med EF Studieår i Udlandet i Seoul, hvor hun studerer det intensive kursus i koreansk. Hun skal bo i Seoul i 6 måneder og har lige nu været afsted i lige over en måned.
Bor du hos værtsfamilie eller på residence?
Residence, som ligger i Kyobo Towers i Gangnam, Seouls mest populære bydel. Der er meget frit. Ingen regler, som hos en værtsfamilie. Der er ingen curfew, og man kan spise, når man vil. Det er også nemmere at tilmelde sig aktiviteter, når man ikke skal planlægge med nogle andre.
**Hvorfor valgte du at tage med EF på studieår i Seoul?
**Jeg har længe gerne ville til Seoul, men har ikke kunne finde nogen, der tilbød hele pakken. Så fandt jeg EF’s tilbud, som giver en blanding af undervisning og oplevelser – man får altså hele pakken med Studieår i Udlandet. Man bor med flere unge på ens egen alder og man lærer ikke kun noget om koreansk kultur, men om en masse internationale kulturer også. Og så bliver man god til koreansk!
**Hvordan er det at gå på EF skolen?
**Det er rigtig fedt. Lærerne er rigtig flinke, ligesom alle eleverne er. Alle er meget åbne, og der er god mulighed for at lære sproget, da undervisningen foregår på koreansk. Men lærerne er gode til at hjælpe og gestikulere, så de er sikre på, alle er med.
**Beskriv en typisk dag i Seoul.
**Jeg starter dagen med at mødes med nogle venner og spise morgenmad. Så tager jeg hen på skolen og får en masse undervisning. Jeg har valgt intensivt kursus, hvor man har undervisningen enten om formiddagen eller eftermiddagen. Efter skole spiser jeg enten med nogle venner, laver lektier eller tager på én af de planlagte aktiviteter.
**Hvad laver du i din fritid?
**I weekenden tager jeg ofte ind og udforsker byen nærmere. Ofte ser vi områder og bydele på aktiviteterne, som skolen arrangerer for os, som jeg synes er spændende, og tager derefter tilbage i weekenden for at udforske det nærmere. Det gør jeg tit med nogle venner, og ellers hænger vi ud på residence.
**Hvad har du lært at sige på koreansk?
**Jeg har lært at præsentere mig selv (안녕하세요! 저는 요하나입니다. 덴마크 사람입니다. 저는 EF학교에서 한국어를 배워요), forklare hvor ting er henne og spørge om vej.
**Hvad er et ’must-see’ i Seoul?
**Mange ting! Gå en tur langs Han floden og udforsk byen på gåben. Eller, hvis man har mod på det, kan man vandre op i bjergene, hvordan man får et helt andet perspektiv på byen. Man kan lige pludselig se, hvor stor byen rent faktisk er.
[
](https://www.ef-danmark.dk/blog/wp-content/uploads/sites/29/2019/02/IMG_0977.jpg)
Han floden i Seoul
**Hvad spiser man i Seoul?
**Stærk mad. Koreanerne er meget glade for krydderier. Og så er der masser af kimchi. Men hvis man ikke er så meget til den slags mad, kan man også godt finde vestlig mad. Jeg er selv blevet glad for en speciel slags kød, der hedder bulgogi, som er marineret oksekød.
**Hvilke kulturforskelle har du lagt mest mærke til?
**Meget det sproglige. De er meget høflige overfor alle de møder, og er meget opmærksomme på, at de snakker respektfuldt i forhold til folks alder og status. Deres budskab kan dermed godt være brat, men de slutter altid sætningen af på den rette måde.
**Kan du mærke på hvilke områder, du udvikler dig mest, mens du er afsted?
**Kæmpe selvtillidsboost. Jeg har fundet ud af, at jeg kan meget mere, end jeg rent faktisk regnede med, inden jeg tog afsted. Altså en stor personlig udvikling!
**Har du mødt nye mennesker og nye kulturer udover den koreanske?
**Der er rigtig mange forskellige kulturer og nationaliteter på skolen. De er alle åbne for at snakke med alle – og gerne så mange som muligt. Ser man bare på min tætte vennekreds er både Danmark, Schweiz, Tyskland og Frankrig repræsenteret. Man får altså mange kulturer for én kulturs pris.
“Det handler om at have et åbent sind og kaste sig ud i det.”
**Hvad har dine største udfordringer været i løbet af de første 4 uger? Og hvordan overkom du dem?
**Mig selv. Jeg har altid været meget genert og holdt mig tilbage. Det med at skulle slippe sin nervøsitet og kaste sig ud i noget helt nye uden sikkerhedssele var en stor udfordring. Men det hjalp at snakke med de andre elever, da jeg på den måde fandt ud af, at jeg langt fra var den eneste, som havde det på den måde. Det handler om at have et åbent sind og kaste sig ud i det.
**Hvad er dit bedste råd til andre, der overvejer at tage til Seoul?
**Gør det! Seoul er en fed by – og det er ikke kun K-pop og kimchi, men den har så meget tradition at byde på. Gå rundt i byen og lyt på en samtale blandt to ældre damer. Så er er slet ikke så fremmed, som man tror. Men forvent ikke at folk kommer til dig – vær opsøgende og hold dig ikke tilbage.
Vil du til Seoul? Tag af sted i enten 2 – 24 uger eller 6, 9 eller 11 måneder.