Frederikke: Fra fin dressur til cowgirl i USA
De sidste 12 måneder har 17-årige Frederikke Duch skiftet hverdagen i 10. Klasse-Center Djursland ud med en high school i USA gennem EF.
Frederikke er hoppet i de klassiske lange springstøvler og stramme ridebukser, da hun skal på sin første ridetur med sin nye amerikanske værtsfamilie. De er lige så glade for ridning som Frederikke selv. Men værtsfamilien ryster med et grin på hovedet af Grenaa-pigen, der tydeligvis ikke er klædt ordentligt på til turen.
– I Roundup er der ingen, der rider hverken dressur eller spring, som jeg er vant til hjemmefra i Dolmer Rideklub. I stedet er det westernridning i ægte amerikansk stil, der er populært derovre, siger Frederikke.
Derfor troppede værtsfamilien i stedet op i grove cowboystøvler og lyse jeans. Værtsfaren var hestetræner og vidste præcis, hvordan cowgirls og cowboys bør ser ud.
– Jeg lignede ét stort spørgsmålstegn, da de stak den kæmpestore, klodsede saddel i hånden på mig, griner Frederikke.
Ridepigen var på det tidspunkt kun lige ankommet til den amerikanske gård i Roundup, som hun har kaldt sit nye hjem hele dette skoleår. De sidste 12 måneder har hun nemlig skiftet hverdagen i 10. Klasse-Center Djursland ud med et high school-ophold med uddannelsesorganisationen EF Education First.
Til tops på verdensranglisten
Selvom Frederikke i starten blev fanget på det forkerte ben med westernridningen, tog hun straks udfordringen op. I dag ligger Grenaa-pigen nummer fire på verdensplan.
– Mine værtsforældre prøvede flere gange i løbet af de første par måneder at få mig til at stille op til nogle shows, fordi de synes, jeg var god. Da western stadig var en helt ny stilart for mig, øvede jeg mig rigtig meget i et par måneder, før jeg tog til mit første show, siger Frederikke.
Den første gang Frederikke deltog i et show på sin værtsmors hest, red hun førstepladsen hjem de første to dage og blev nummer to på tredjedagen.
– Efter den weekend tog jeg af sted hver måned. Nu har jeg kvalificeret mig til World Show, hvor folk fra hele verden deltager. Derfor skal jeg i foråret tilbage til USA for at repræsentere min stat, siger Frederikke.
En hverdag i USA
Værtsfamiliens gård lå et kvarter uden for byen. Og Roundup var endda en ret lille by i sig selv.
– Faktisk var Roundup slet ikke lige så stor som Grenaa, som jeg ellers plejer at kalde for en lille by. Halvvejs ud til gården fra byen blev asfalten til grusvej. Så jeg boede faktisk midt ude i ingenting i en lille dal med bakker på begge sider. Der var vildt flot, siger Frederikke.
I starten var der så varmt og tørt, at Frederikke blev nødt til at blive meget indenfor. Og da hun havde været der i blot to uger, var der brand længere nede ad vejen.
– Helikoptere hentede vand fra floden og hældte det over træerne, imens vi stod ved skoven og prøvede at slukke ilden. Sådan nogle skovbrænde ville vi aldrig opleve i Danmark, siger Frederikke.
Græsset omkring gården var gulligt og tørt. Rundt omkring gik køerne frit og græssede. Det var kun, når en af dem blev syg eller skulle vaccineres, at en enkelt måske skulle skilles fra flokken.
– Jeg skulle nogle gange op på heste og samle køerne ved at ride rundt om dem. På den måde kunne man skille en enkelt ud fra flokken, siger Frederikke.
På amerikansk skole
At Frederikke boede i en lille by betød også, at alle klassekammeraterne på high schoolen kendte hinanden. Så man blev hurtig tætte med hinanden på Frederikkes high school i USA.
– Skolen, jeg gik på, havde kun 200 elever, så alle kendte alle. Der var kun tre udvekslingsstuderende på hele skolen, så de var meget interesserede i at lære mig at kende og høre, hvor jeg kom fra, siger Frederikke.
Frederikke kunne selv vælge, hvilke fag hun ville have. I USA har man nemlig ikke en fast klasse på samme måde som i Danmark. Så high school i USA er virkelig anderledes.
– Fordi jeg hele tiden gik fra fag til fag, lærte jeg også mange flere mennesker at kende. Jeg havde fag som professional baking og independent living, siger Frederikke.
Frederikke fik en bedste veninde, Elizabeth, mens hun var af sted. Hun skal også ride western næste forår i Texas sammen med Frederikke. Og Frederikke glæder sig til at se sin veninde igen.
Blevet mere voksen
Frederikke er netop kommet hjem fra USA, og hun kan sagtens mærke, at hun er vokset meget det sidste år.
– Jeg har fået sådan et reality check, og nu kan jeg se ting i et helt andet perspektiv. Mine forældre siger også, at jeg er blevet mere moden, siger Frederikke.
Efter sommerferien vil Frederikke flytte alene til Odense for at læse HF. Her kan hun nemlig fortsætte westernkarrieren på sidelinjen, da Grenaa ikke har en sådan rideklub.
-Jeg tror ikke, jeg havde turdet flytte hjemmefra som 17-årig, hvis jeg ikke havde været i USA. Nu tør jeg mere stå på egne ben, siger Frederikke.