Guide til dit sabbatår i Asien
Et sabbatår i Asien er det ultimative backpacking-kontinent at tage til. Det er et sted fyldt med kontraster og med seværdigheder, der får dig til at tabe kæben af forundring. Med futuristiske byer, utrolige naturoplevelser og en masse historie. Derfor kan Asien ikke være mere oplagt for dit livs (længste) rejse. Både destinationerne og oplevelserne er bogstaveligt talt utallige.
For at svare på alle de spørgsmål, du sidder med om et sabbatår i Asien. Så har vi samlet denne guide, der kan hjælpe dig lidt på vej.
Tilfredsstil din rejselyst – fra smukke strande til megabyer
Lige meget om du længes efter strande, bjerge, jungle eller kæmpemæssige storbyer. Så vil Asien tilfredsstille din smag efter eventyr. Det kan godt være, at det er umuligt at opleve alt, hvad kontinentet har at tilbyde på et enkelt år (eller kortere tid). Men du kommer til at elske det lige meget, hvor du tager hen.
At opleve Sydøstasien på en knallert er en klassisk sabbatårs-aktivitet. Du kan for eksempel køre fra Hanoi til Ho Chi Minh City og opdage Vietnams glemte juveler på vejen. At cykle gennem Thailand giver dig mulighed for at udforske alt fra travle Bangkok til vilde full moon-fester og perfekte strande. Hvis du finder ud af, at den asiatiske trafik ikke er noget for dig. Så kan du altid efterlade knallerten eller cyklen og i stedet sejle på Mekong River. Gør det for at se mere af Vietnam, Thailand og det bedste af Laos, Myanmar og Cambodja. Længere sydpå kan du opleve Malaysias blomstrende hovedstad, Kuala Lumpur. Se det før du tager til Borneos vilde jungle eller til pulserende Singapore, mens du er i nærheden. Derfra kan du ø-hoppe din vej gennem Indonesien og gå på opdagelse på nogle af de 17.500 øer, inklusiv populære Bali.
Sabbatår i Asien
På dit sabbatår i Asien, bør du også få set de oldgamle attraktioner. Som f.eks. Angkor Wat, Den kinesiske Mur, og Bagan-templerne i Myanmar. Alle er attraktioner, du simpelthen ikke må misse. Noget andet, du ikke må misse, er de ultramoderne metropoler Tokyo, Shanghai og Singapore. Ingen kan være med på deres high-tech-niveau. At tage et japansk lyntog er en særdeles effektiv måde at komme rundt i landet på. Så kan du også opleve Mt Fuji og Kyoto. Det er faktisk ikke så dyrt og vil bringe dig til de super-duper-lækre sushirestauranter på rekordtid.
Hvis du ender med at rejse til både Japan og Indien under dit sabbatår i Asien. Så vil du opleve to meget forskellige måder at tage toget på. De indiske indenrigstoge har deres egen charme og er en fantastisk måde at blive suget helt ind i landets unikke kultur på til en meget billig pris. Du kan nemt bruge et helt sabbatår i Indien, da landet har alt, hvad du kan ønske dig: Forkæl dig selv på madmarkederne i de anderledes byer. Se en solopgang over Taj Mahal, hike på Himalaya-bjergene eller slap af på Goas smukke strande. Valget er dit.
Listen over steder at se er uendelig. Vi er ikke engang gået i gang med at nævne de himmelske øer i Maldiverne. Det ørkenflotte Mongoliet eller det enorme, turistløse område uden for de tidligere nævnte kinesiske storbyer. Men det er alligevel en start, og rådene skulle gerne få rejselysten til at få frit løb.
Teach and learn, learn and teach
At undervise i Asien er en af de mest populære sabbatårs-aktiviteter. Hvis du har lyst til at lave andet end blot at rejse. Der er altid efterspørgsel på engelsklærere, som har en relevant uddannelse. Det ser godt ud på CV’et, og det er virkelig en dejlig følelse at vide, at du har gjort en positiv forskel for mennesker, der ofte kommer fra ressourcesvage baggrunde.
Det er ikke bare i Asiens yderområder, hvor der er brug for lærere. At lave undervisning i mindre samfund er en rigtig god måde både at gå på opdagelse på. Samtidig hjælpe mindre besøgte regioner. Det kan godt være, at du er læreren, men der er ingen grænser for, hvad du selv vil lære af sådan et broget udvalg af studerende. Løn, goder og ferieordninger vil variere alt afhængigt af, hvor du er. Lærere i Japan og Sydkorea bliver som regel betalt bedst, mens lønningerne i Vietnam, Cambodja og Kina generelt er lavere, fordi der også er billigere at leve.
Alternativt kan det at lære sprog som japansk eller mandarin være en god måde at dykke lidt mere ned i en ny kultur og livsstil. Det er også en af de bedste måder at bruge et sabbatår til at skille dig ud fra mængden, når du måske senere vil søge ind på universitetet, søge job eller forbedre din karriere.
Både Tokyo og Beijing er to af verdens mest spændende byer og er fantastisk for udvekslingsstuderende. Hvis det lyder lidt skræmmende at skulle kaste sig ud i at lære japansk eller mandarin. Så kan du i stedet teste dine engelskkundskaber i det internationale Singapore. Du vil blive overrasket over, hvor mange døre det vil åbne i din professionelle karriere efter et helt sabbatår i Asien.
Brug din tid på frivillighed
Der er uendeligt mange muligheder for at arbejde frivilligt i Asien. Med for eksempel dyrelivsbeskyttelse, beskyttelse af naturlige omgivelser eller bylivsfornyelse. 60 procent af verdens population bor i Asien, og på trods af den hurtige udvikling i byerne. Er der en stor del af udkanten, der har brug for hjælp til at komme ud af fattigdommen. Frivillige kan hjælpe med at bygge og forbedre infrastrukturen mellem skole og hjem for eksempel. Du kan også bruge tid på at hjælpe til på børnehjem, med sundhedsplejeprojekter eller med forbedring af katastrofehjælp.
Asien har et rigt dyreliv. Men som mange andre steder er de naturlige områder under pres fra krybskytter, klimaforandringer og urbaniseringen. Hvis du brænder for naturprojekter, er der flere ideelle områder at bruge tid på. Du kan for eksempel passe på pandaerne i Kina eller tigerne i Indiens Kanha National Park. Du kan rejse til Borneos regnskov og hjælpe med orangutangernes beskyttelse. I idylliske Maldiverne kan du hjælpe med at beskytte de smukke koraller og livet i havet. Mens der i Thailand, Sri Lanka og en masse andre lande er brug for hjælp med elefanterne. Alt det her er bare toppen af isbjerget, så hvad end du godt kan lide, er det til at finde i Asien.
En lille praktisk ting: Visum
Visum kan virke som den onde nemesis for rejsende. Men frygt ej! Det eneste, det kræver, er tålmodighed, planlægning og (nogle gange) lidt held. Visa-processen varierer fra land til land. Det kan tage alt fra et par dage til en måned. Men for det meste kan du bare købe dem ved grænserne. Visummet kan have et par forbehold. For eksempel at hovedårsagen til rejsen skal være enten ferie eller midlertidigt arbejde. Nogle visum kræver, at du har en rejseforsikring, mens andre bare anbefaler det. Hvor længe du må blive i landet, er der også stor forskel på i Asien. Nogle har et 30-dages maksimum, mens andre lande lader dig blive op til et år. Lige meget hvad kan det normalvis godt lade sig gøre at forlænge det. Hvis du søger om visum, mens du rejser, handler det bare om at lave lidt research og altid have en plan B.