Fun facts om Den Europæiske Sprogdag
Hvis du leder efter en anledning til at holde en lille fest, så behøver du ikke lede længere — tag festhatten på med det samme: den 26. september er Den Europæiske Sprogdag – en dag, der er lidt som jul for sprogelskere på dette næsten 750 millioner stærke kontinent.
At tale mere end ét sprog kan booste hjerneaktiviteten og give dig fantastiske venner verden over. Det er en sikker måde at komme foran; det er også en kendsgerning, der forener mange europæere, der allerede er tosprogede, og som – efter at have læst dette indlæg – sikkert vil være ivrige efter at vise deres sprogfærdigheder og måske endda udvikle dem yderligere.
Over 200 sprog
Der er over 200 oprindelige sprog i Europa – det lyder som mange, men det udgør faktisk kun omkring tre procent af verdens samlede antal på 6000-7000 sprog.
Mere end halvdelen af Europa er tosproget
Ifølge en EU-undersøgelse taler 54 procent af EU-borgerne et andet sprog, og 25 procent taler to fremmedsprog.
Forskellige alfabeter
De fleste europæiske sprog er stadig baseret på det latinske alfabet. Det kyrilliske alfabet bruges stadig af nogle slaviske sprog, mens græsk, armensk, georgisk og jiddisch har deres egne alfabeter.
Det tyske sprog
Tysk er det mest talte sprog i Europa (18 procent), efterfulgt af engelsk og italiensk (begge 13 procent) samt fransk (12 procent).
De basale ord
Selvom der findes sprog med over 50.000 ord, kender og bruger de fleste talere kun en lille del af dette ordforråd. Faktisk bruger folk i dagligdags samtaler typisk de samme få hundrede ord til at tale og udtrykke sig.
Engelsk dominerer stadig
På trods af at Storbritannien har forladt EU, forbliver engelsk et af de officielle EU-sprog. Det betragtes som det mest nyttige sprog, efterfulgt af fransk og tysk.
Lånte ord
Selvom engelsk stadig er øverst på listen, kommer omkring 45-50 % af engelske ord fra det franske sprog.
En af de bedste ting ved at bo i Europa er, at så mange andre sprog og kulturer kun er et par timer væk. Fra fordybelse til at øve dine sprogfærdigheder med de lokale og opdage en ny kultur – det er bare så nemt og bekvemt. Et andet sprog er (bogstavelig talt) lige rundt om hjørnet, og det alene, er en grund til at fejre i dag.
Så lad os hæve vores glas for Den Europæiske Sprogdag og skåle for den smukke mangfoldighed, der forener os: Nazdrave! Živjeli! Na zdraví! Skål! Proost! Cheers! Tervist! Kippis! Santé ! Prosit! Stin iyá su! Kedves egészségére! Sláinte! Salute! Uz veselību! Į sveikatą! Evviva! Na zdrowie! Viva! Noroc! Na zdravie! Živijo! ¡Salud! Skål!