Hvordan man spiser som franskmændene
/)
Franskmændene er eksperter i både at lave mad og spise. I Frankrig tages god mad meget seriøst, og måltiderne tilberedes med sæsonens ingredienser og nydes i et afslappet tempo.
Planlægger du at rejse til Frankrig? Her er vores råd til, hvordan du får mest muligt ud af landets fremragende kulinariske scene og spiser som en franskmænd, mens du er der. Det handler ikke kun om baguetter og croissanter (selvom, lad os være ærlige, de vil spille en stor rolle). Lad os dykke ned i detaljerne om, hvordan man spiser som franskmændene.
Morgenmad
Dage i Frankrig starter ofte sødt, let og koffeinrigt. Vi taler om brød smurt med smør og marmelade, brioche eller friske bagværk som den ikoniske pain au chocolat eller croissant, skyllet ned med frisk frugtjuice. Kaffe er et must — lavet i en cafetière (eller fransk presser).
Bagte æg er populære derhjemme, hvis du har lidt mere tid. Blend æg med fløde og ost, top med nogle krydderurter, og bag det i ovnen i en ramekin for en blød, krydret og proteinrig morgenmad.
Kaffeindtag
Når det kommer til daglige kaffevaner, er der et skema at følge. Morgenkaffe drikkes typisk med mælk (café au lait), og om eftermiddagen eller efter et måltid drikker franskmændene en stærk sort espresso (un café).
Baguette
Den beskedne baguette er en fast bestanddel af den franske kost. Denne tynde loaf, omkring en meter lang, skal laves på stedet i boulangerien (bageriet) og bruges til næsten alt. Den er en base for sandwiches, et tilbehør til suppe, ost eller salater, og har en plads ved hvert morgenbord. Praktisk nok findes de i mange bagerier verden over. Sørg for at købe dem i par — du får hurtigt brug for en ekstra. Og skær dem ikke med en kniv, den ægte franske måde at spise en baguette på er at rive den i stykker med hænderne.
Crêpes
Disse lækre, tyndfoldede pandekager er et must-try, mens du er i Frankrig. Crêpes er utrolig alsidige — populære søde fyldninger inkluderer banan, Nutella eller en kombination af citronsaft og sukker. Savory crêpes kan inkludere ost, skinke og æg. I de større byer er du aldrig langt fra en crêperie, men de er også lette at lave derhjemme.
Hvad du kan forvente: formatet på et fransk hovedmåltid
Nogle formelle franske måltider har syv retter(!), men du vil sandsynligvis få tre. Først kommer hors d'œuvre eller entrée, som er en lille ret eller suppe for at starte måltidet. Hovedretten kaldes plat principal og kan være kød eller skaldyr med friske grøntsager, eller en solid gryderet som boeuf bourguignon.
Den store beslutning: dessert eller fromage?
Den tredje ret kan have to meget lækre former — en sød dessert eller en ostetallerken. Hvis du har en sød tand, er du i gode hænder, da franskmændene virkelig mestrer desserter. Prøv crème brûlée, en cremet vanilje-custard med en karameliseret sukkertopping, og tarte tatin, en frugttærte bagt på hovedet og derefter vendt om for at afsløre en svung af friske æble- eller pæreskiver. Hvis du er mere til det salte, kan du i stedet vælge en ostetallerken — fra stinkende blå oste til smeltende camembert-runder, fromage er en anden type mad, som Frankrig med rette er berømt for.
Hvornår skal man spise?
Dit hovedmåltid på dagen behøver ikke nødvendigvis at være aftensmad. I Frankrig er det lige så almindeligt at have dit hovedmåltid, en tre-retters middag, til frokost (kl. 13) og en mindre middag om aftenen (fra kl. 20 og frem).
Pre- eller post-måltidsdrinks
Franskmændene elsker en lille drink før og efter et måltid, enten for at stimulere appetitten eller for at hjælpe fordøjelsen — selvom der ikke er nogen videnskabelig bevis for dette. En apéritif, eller apéro (kolloquialt), er en lille alkoholisk drink serveret før måltidet — pastis er en klassiker. I mellemtiden kommer en digestif efter måltidet og er ofte en forstærket vin, likør eller brandy.
At prøve regional mad er et must
Fastlandet i det metropolitanske Frankrig er opdelt i 13 regioner. Den nordligste spids, der grænser op til Belgien og den Engelske Kanal, har et andet klima end den sydlige kyst, som grænser op til Middelhavet. Hver af disse regioner har sin egen kulinariske karakter.
Bordeaux og Bourgogne er kendt for deres vine og oste, og det sydøstlige Frankrig er hjemsted for dauphinois kartofler (kremet komfortmad i himlen). Provence og Côte d'Azur i syd har en middelhavsstemning med oliven og citrus-smage, mens de friske muslinger og fisk i Normandiet og Bretagne vil tilfredsstille havmadelskere.
Byen Paris huser over 9.000 restauranter, herunder over 100 med Michelin-stjerner, hvilket giver dig masser af mulighed for at spise på verdensklasse restauranter. Hovedstaden er også en travl kosmopolitisk by, så du kan finde retter fra hele verden.
God appetit!