Det spørger alle udvekslingselever om inden første rejse
Det er spændende at gøre sig klar til at skulle studere i udlandet for første gang, men du har helt sikkert et par spørgsmål eller 10: Hvad skal jeg pakke og hvor meget? Skal jeg have kreditkort med? Og hvorfor har mine flytider dog forskellige længder? For at være sikker på at du kan fokusere på alle de sjove dele af forberedelserne – som for eksempel at lave glædesdans og fortælle alle om dine rejseplaner – har vi samlet alle de spørgsmål, vi ved, at studerende plejer at have op til afrejse. Derefter har vi stillet spørgsmålene til vores udvekslingseksperter, så vi kunne samle en lille handy Q&A til dig. Nyd del 1, og lær alt om, hvordan du skal forberede dig til den store rejse:
1. Jeg har aldrig rejst alene før – har I nogle tips?
At rejse alene for første gang kan være ret skræmmende – men her er der et par tricks: Tag tidligt ud i lufthavnen, så du har god tid til at komme igennem sikkerhedstjekket og ud til gaten uden at stresse. Vi har erfaring med, at det hjælper at organisere lufthavnstransfer hjemmefra – på den måde behøver du ikke at bekymre dig over, hvordan du skal komme frem til din værtsfamilie eller dit kollegieværelse efter en (lang) flyvetur. Hvis du booker en transfer, vil der stå nogen klar i lufthavnen til at hente dig, når du kommer ud gennem bagageudleveringen og forbi tolden. De vil have et skilt med dit navn på, så det vil være nemt for dig at spotte dem – og de vil heller ikke tage af sted uden dig. (Hvis du ikke umiddelbart kan se dem nogen steder, kan du tjekke dine rejsedokumenter og finde deres telefonnummer heri).
2. Burde jeg kontakte min værtsfamilie før afrejse?
Ja! Du vil trods alt blive en midlertidig del af deres familie, så de er sikkert lige så nysgerrige på at høre noget om dig, som du er på at høre mere om dem. Du kan sende dem en email og introducere dig selv, spørge om et par ting og fortælle, hvor meget du glæder dig. Du skal ikke bombardere dem med emails og opkald, men at sige hej er altid en god idé.
3. Hvad skal jeg pakke?
Det kommer meget an på, hvor du skal hen, og hvor længe du skal være af sted. Husk at google den gennemsnitstemperatur, destinationen har. Du vil kunne vaske tøj på stedet, så lad være med at pakke alt for meget. Der vil sikkert også være en masse lækker shopping, som du også skal tage højde for med pladsen i kufferten.
Pak dog også et par sneakers. Der vil sikkert være aktiviteter og ekskursioner, der bedst kan nydes med et par behagelige sko, så du lettere kan komme rundt. Husk også at pakke opladere og adapter. I tilfælde af, at du glemmer noget: Med undtagelse af din yndlingssweater kan alt nærmest købes på destinationen. (Selv nye favoritsweatere). Toiletartikler kan også købes når du kommer frem, men vi anbefaler en shampoo og sæbe i rejsestørrelse til de første par dage. Og ja, det er totalt i orden at pakke en lille smule, der minder dig om alt det derhjemme – selv hvis det er formet som et dyr.
4. Hvilken slags bagage skal jeg have med?
Kufferter på hjul er nemme at rulle rundt med. Hvis du ved, at du vil rejse en masse på din destination, er en stor back-pack i stedet en god idé. Glem ikke at tjekke med flyselskabet, hvad deres regler er for vægt- og størrelsesbegrænsninger, når det gælder din håndbagage og den bagage, du checker ind. Vi anbefaler, at du putter alt, du ikke kan leve uden, dine værdifulde ting (bærbar, kamera, oplader) og et sæt skiftetøj (hvis nu bagagen ikke når frem) i din håndbagage. Hvis du har planer om at skulle på nogle weekendture (og det håber vi, du har), så skal du huske at have en mindre taske med, som du kan bruge til de dage.
5. Hvilke destinationer er mest LGBT-venlige?
San Francisco, Barcelona, Malta, London og Paris er nogle af de mest regnbueglade byer i verden.
6. Burde jeg tage gaver med til min værtsfamilie og nye roomates?
Alle elsker gaver, og værtsfamilier og roomates er ingen undtagelse. En lille souvenir fra dit hjemland eller –by er en god icebreaker og viser, at du er en cool person.
7. Hvordan skal jeg forberede mig?
Ud over at pakke, købe gaver og komme til lufthavnen i god tid skal du helt sikkert også i gang med at lære din skole og medstuderende at kende. Du burde også tage en online sprogtest for at se, hvor du ligger, inden din udlandsrejse. Selvom vi ikke vil klappe os selv på skulderen, vil vi lige nævne, at vi faktisk har nogle ret så cool artikler om alle vores destinationer her på vores rejseblog. Det kunne helt sikkert også være en god måde at forberede sig på. Hvis du vil tage skridtet længere, kan du også google din destination og blive spændt af alle de oplevelser, du har i vente.
8. Hvorfor er mine flytider forskellige frem og tilbage?
Vi vil ikke gå i detaljer, men det har noget at gøre med, at jorden har en sfære, aerodynamikker og forskellige tidszoner (som til sammen giver rejseforsinkelser og -strømme). Så hvis du flyver tur-retur fra Wien til London vil en af turene blive en smule kortere end den anden, fordi man den ene vej flyver i modvind. Derudover er der tidszonerne: Hvis du rejser fra Wien kl. 13, og dit flyvetid til London er to timer langt, vil du ikke ankomme kl. 15, men kl. 14, fordi London er i en anden tidszone (og derfor en time bag Wien). Når du rejser retur kl. 13, vil din to timer lange tur slutter kl. 16 i Wien, fordi du skal lægge en ekstra time til. Lang historie kort. Det er helt okay, at dine flytider har forskellig varighed.
9. Skal jeg tage et kreditkort med?
Ja, vi anbefaler, at du tager et kreditkort med dig – især hvis du skal til USA. Hvis du eller dine forældre er bange for, at du bruger for mange penge, kan du tale med din bank om at få sat en beløbsgrænse på dit kort. En anden måde, hvorpå du kan undgå at bruge for meget, er ved at benytte et kreditkort uden overtræk. På den måde kan du eller dine forældre fuldstændig styre, hvor mange penge der bliver sat ind på kontoen. Det er i det hele taget en god idé at tage en snak med din bank om, hvordan du håndterer udgifter i udlandet.
10. Hvor lang tid før skal jeg være i lufthavnen?
Fly er ikke ligesom toge, så du kan ikke bare lige møde op et par minutter før i lufthavnen. Din ankomsttid til lufthavnen bør afhænge af, hvor du skal flyve til ,og det er bedst at tjekke det med flyselskabet. Som hovedregel gælder der dog følgende: For interkontinentale flyrejser skal du for det meste være der to timer før afgang. Hvis du flyver over et hav eller til et andet kontinent, er det normalvis to til tre timer, der er anbefalet. Det er bedre at være der lidt for tidligt, så du i ro og mag kan checke dine bagage ind og komme igennem sikkerhedstjekket med et smil (og ikke helt stresset og svedig).
11. Hvor mange penge skal jeg have med?
Det afhænger meget af, hvor du skal hen, hvor længe du bliver, og i hvor høj grad du kan lide at shoppe. Vi anbefaler, at du kun tager kontanter med til den første uge og derefter bruger kreditkort. Nogle gange kan du også købe billetter til aktiviteter eller events hjemmefra. På den måde er du helt klar til at have det sjovt med dine medstuderende uden at bekymre dig om pengene alt for meget.
12. Skal jeg have en bestemt forsikring til studier i udlandet?
Vi anbefaler, at du bestiller en rejseforsikring, der også inkludere ansvarforsikring. Du kan enten bestille den gennem dit eget private forsikringsselskab eller forhøre dig hos udvekslingseksperter, om de tilbyder forsikringer til din tur.
13. Hvad gør jeg, hvis mit pas er udløbet?
Hvis dit pas er udløbet, skal du have fat i et nyt hurtigst muligt. Skal du søge visum til din destination, skal du huske at tjekke udløbsdatoen i dit pas, da det vil være medafgørende for, om dit visum er bliver udstøt eller ej. (Og dit visum vil blive bundet til dit pas, så hvis du får et nyt pas, vil dit visum heller ikke længere matche). Husk også på, at der er masser af lande, der vil have, at dit pas skal være gyldigt i et par måneder, efter du kommer hjem igen.
14. Kan jeg tage mit kæledyr med mig?
Med mindre det er et tjenestedyr, vil du ikke kunne tage dit kæledyr med dig. Vi ville elske også at lære dit kæledyr et fremmedsprog – og OMG, tænk på alle de der cool #EFMoments! – men det ville bare blive lidt for besværligt med overnatningsmuligheder og skikke i værtslandet.
En megastor tak til vores eksperter for at give sig tid til at hjælpe mig med at lave blogindlægget: Romina, Florent, Jennifer, Vanja, Florence og Simon – you all rock!