Derfor skal du lære japansk – 4 grunde til at tage udfordringen op
Japan er et land, der er overraskende, uimodståelig og fuld af fascinerende kontraster – der bliver mixet ultramoderne byer og teknologi med gamle traditioner og håndværk. Og mens Japan er et magisk land at besøge, kan det livlige og dramatiske anderledes miljø, du er landet i, være meget overvældende. Hvis du virkelig vil forstå landet – og sætte pris på den japanske levestils specielle skønhed – er det essentielt at kunne sproget.
Her kan du se, hvorfor det er en fantastisk idé at lære japansk:
1. Man kommer langt med lidt
Det er ikke nemt at lære japansk, mest på grund af skrivemåden, der kombinerer piktogrammer kaldet kanji importeret fra kinesisk med to former for japansk skrivemåde. Dog er den basale grammatik meget simpel, reglerne for udtale er fantastisk almindelige, og at forstå det japanske alfabet er både lige til, og vil give dig en kæmpe fordel. Mens du ikke vil forstå alt, der er skrevet på kanji, vil du være i stand til at spotte sushi på menukortet eller stave til dit stop med toget på et kort. Og du vil begynde at fange logikken ud fra dine omgivelser – et skønt eksempel er den smukke by Kyoto, hvis gader er formet i et gitter. Lige så snart du kan tælle til 10, vil du indse at en række gader, der strækker sig over hele byen, ikke har navne, men er nummererede! Du ville aldrig opdage det ved at bruge Google Maps, men nu kan du umuligt fare vild!
2. Skala og gennemslagskraft
I 1970’erne og 1980’erne gjorde Japans meteoriske økonomiske vækst og ry for teknologisk innovation landet til et åbenlyst sted at styre sin karriere mod. Nu til dags tilhører ryet om ustoppelig økonomisk vækst og evigt-voksende gennemslagskraft Kina. Vi har alle hørt, at mandarin er det bedste sprog at lære for dem, der tænker på fremtiden – men glem ikke, at Japan stadig er den tredje største globale økonomi og ét af de mest teknologisk innovative steder i verden.
Udover det er der over 125 millioner, der taler japansk, så du vil aldrig løbe tør for nogen at øve med.
3. Modernitet, tradition og et poetisk syn på livet
Japanerne er kendte for deres innovative teknologi, fra lyntoge og robotter, der kan babysitte, til selvskænkende øl og sushibånd, der leverer din ordre i løbet af sekunder. Mens de nyder det ultra moderne, forbliver Japan i tæt kontakt med deres rødder: de fejrer passioneret kirsebærblomsternes blomstring i foråret, og når bjergene bliver røde med efterårsfarver (og flygtigheden af begge); observerer gamle festivaler og religiøse ritualer med både oprigtighed og glæde; og glæder sig over ”japanskheden” af, hvad de forskellige hjørner af ø-nationen har at tilbyde.
Den unikke og meget poetiske natur er japansk i sig selv og er også værd at lægge mærke til. Jeg kan ikke komme i tanke om et andet sprog, der har så mange nuancer og små finesser – for eksempel er der så mange japanske ord, der ikke kan oversættes til engelsk.
4. En god udfordring
Udfordringerne ved at dykke dybere ned i japansk er givende, og eksponerer dig over for andre måder at kommunikere og tænke på. Japansk er bundet til den sociale kontekst, det bliver brugt i. Med vous-formen på fransk eller Sie/du på tysk, skal de, der taler disse sprog, være mere opmærksomme på, hvem de taler til, end engelsktalende med et simpelt ’you’ skal. På japansk er det det samme, men med større varietet i høflig vs. almindelig, formel vs. uformel, ydmyg vs. respektfuld, afhængigt af hvad konteksten af samtalen er. Heldigvis får udlændinge stor ros for deres indsats, og i de fleste kontekster vil de tilgive fejlene!
Måske er den mere åbenlyse udfordring de mange, mange kanji, som skal læres, før man er fuldkommen flydende i sproget. Det er underholdende og lidt fortrøstende at vide, at for at kunne læse en avis skal du ”kun” huske 2000 kanji eller deromkring. Man kommer ikke uden om, at det tager tid, og nogen nyder at lære logikken og ordenen i at lære disse tegn mere end andre, men det er givende, præcis fordi sproget er så rigt og interessant.