Den ultimative guide til Oktoberfest
Oktoberfest! Ahh, nu er det snart den tid på året, hvor det er helt acceptabelt at drikke øl på alle tidspunkter af døgnet. Det er nemlig tid til Oktoberfest! Inden du pakker din Dirndl og dine Lederhosen, og valfarter til München for at deltage i den helt unikke fest, så få styr på de væsentligste ting med vores ultimative Oktoberfest guide. Så du kan være sikker på, at du får det meste ud af en af verdens største og kendte festivaller!
HVAD ER OKTOBERFEST?
Oktoberfesten løber af stablen hvert år i september i Münchens Theresienwiese. I år starter festlighederne d. 17 september, og slutter på Tysklands genforeningsdag, d. 3 oktober. Festivallen består af 14 telte, hvor der er plads til mellem, 1.000-4.000 mennesker i hvert. Hvert telt har sit helt eget tema, og vi anbefaler at du besøger mere end et. Löwenbräu-Festhalle, Hofbräu-Festzelt og Augustiner-Festhalle er nogle af de telte, man bare skal se. Forresten, så er det en tradition at besøge Oktoberfesten tre gange – én gang med familien, én gang med vennerne og én gang med kollegaerne. Selvom festivalpladsen er åben for alle, så er det kun dem, der er over 16, der kan få lov til at drikke øl (og vin).
HVORNÅR SKAL MAN TAGE AFSTED?
Der sker altid en masse til Oktoberfest – især i den første uge. Hvis du gerne vil have en lidt mindre tætpakket oplevelse, så skal du deltage i den sidste uge af Oktoberfesten. Hvis du dog er vild med kostumer og traditioner, skal du komme i en weekend. Åbningsdagen (lørdag) bliver markeret med en stor parade med vogne og en masse mennesker iklædt traditionelle kostumer. Festivallens anden dag handler om store udendørs koncerter med traditionel bayersk musik.
HVAD SKAL MAN HAVE PÅ?
De lokale er som regel iklædt traditionelle kostumer kaldet, Tracht’n: Kvinderne har farverige kjoler (også kaldet Dirndl) på; mændene har læderbukser (bedre kendt som Lederhosen) og hatte på. Du er selvfølgelig ikke forpligtet til at have det samme tøj på, som de lokale, men de lokale værdsætter altid, når de besøgende gør en indsats.
HVAD SKAL MAN DRIKKE?
Selvfølgelig øl. Al den øl, der bliver serveret til Oktoberfesten kommer fra velkendte bryggerier i München, så som Paulaner og Augustiner. Hvis du ikke er tosset med én af Tysklands yndlings drikke, kan du selvfølgelig også slukke tørsten med andet, blandt andet alkoholfrie drikkevarer, vin og cider.
HVAD SKAL MAN SPISE?
Oktoberfesten har masser af fantastisk, lokalt mad at byde på, og du burde prøve så mange af delikatesserne, som du overhovedet kan overskue. Du kan for eksempel starte med en traditionel Wiesn-Hendl (grillkylling) og en Brezn (kæmpestor pretzel). Efter det kan du kaste dig over en Steckerl Fish (fisk på en pind) eller en _Weisswurs_t (pølse). Hvis du stadig er sulten, vil jeg anbefale dig at besøge Ochsenbraterei, hvor du kan få stegt okse, eller Schweinshaxe (svineskank). Til dessert bliver du nødt til at prøve nogle af de lokale kager, ingefærbrød eller weinerbrød – min personlige favorit er Apfelstrudel.
HVAD SKAL MAN TAGE MED?
Entre til både Oktoberfesten og teltene er gratis. Én undtagelse er Oide Wies’n – den historiske del af Oktoberfesten, der er tager dig på en reje tilbage i tiden med gammeldags øl, forlystelser og mad; for at komme herind skal du betale et lille beløb (4 euro). De tager ikke kreditkort, så sørg for at du har kontanter med. Men hvor mange kontanter skal du så have med? Det afhænger af, hvor meget du skal spise og drikke: En Maß øl (en liter øl), koster cirka 11 euro, og mad kan koste op til 20 euro. Det passer nok meget godt, hvis du regner med 50 euro per person, så har i også kontanter til forlystelser og traditionelle souvenirs.
Af sikkerhedsmæssige årsager er der et stort hegn rundt om festivalpladsen, og det er kun muligt at komme ind via en af 15 officielle indgange, der sørger for, at der ikke kommer for mange mennesker ind på festivalpladsen. Det betyder, at de kun lukker et bestemt antal mennesker ind, så sørg for at være der i god tid eller undgå at komme på de travleste dage (så som weekenden). Du skal også være opmærksom på, at det ikke er tilladt at have store tasker og rygsække med ind på festivalpladsen, så de skal opbevares i aflåste skabe. (Bare rolig piger, håndtasker er helt okay).
HVORDAN FORBEREDER MAN SIG?
Du kan sagtens møde op uden at have reserveret et bord i et af teltene (specielt hvis du ikke er så vild med øl, er en lille gruppe eller ikke har noget imod at stå i kø). Hvis du alligevel gerne vil reservere en plads, så kan du gøre det ved at kontakte dit yndlings øl-telt direkte.
Sørg for at være ude i god tid, da de åbner for reservationer allerede i December (ja, du læste rigtigt!), og mange af de store, velkendte telte lynhurtigt bliver udsolgt. Du skal også være opmærksom på, at du kun kan reservere bord til 10 personer. Selvom der ikke er nogen officielle reservationsgebyr, så skal du købe mad- og drinksbilletter, som du kan bruge i teltet, og de billigste koster 20 Euro.
Insider tip: De store telte bliver ofte hurtigt udsolgt. Hvis du er tidligt ude, kan du måske få en plads i et af de mindre telte, eller på et skævt tidspunkt.
OKTOBERFEST ETIKETTE
Lad være med at drikke dig fuld: det bliver måske lidt svært taget i betragtning af, at der er øl allevegne, men det er en god idé at kende sin grænse – både for din egen sikkerheds skyld, men også for andres.
Lad være med at være uhøflig: hvis du er respektløs, højrøstet eller ubehagelig, kan du risikere at blive smidt ud af teltet – eller festivallen – i løbet af nul komma fem.
Du må aldrig danse på bordene: bænkene er okay, men hvis du gerne vil blive i teltet, så er det forbudt at bruge bordene som dansegulv.
Lad være med at tage ølglassene med dig: jeg ved de er gode souvenirs, men der er sikkerhedsvagter ved festivalpladsens udgange, og de kigger i din taske. Hvis de finder et glas, vil det blive betragtet som tyveri, og så er du altså i problemer.
BRUGBARE VENDINGER
Ja, tyskerne snakker engelsk, men det er en god idé at have styr på din Oktoberfest-jargon. Jeg har samlet nogle få, essentielle sætninger, der vil kunne gavne dig – ikke kun for at score nogle fedte-point hos de lokale, men også til at få nye venner, og ligne en (næsten) lokal, når du bestiller mad og drikkevarer:
Hvordan kommer jeg hen til Oktoberfest? Wie komme ich zum Oktoberfest?
Hvor er ølteltene? Wo sind die Bierzelte?
Hvor er toiletterne? Wo sind die Toiletten?
Sidder der nogen ved det her bord? Ist dieser Tisch frei?
Hvad koster det her? Wie viel kostet das?
Har du en dansk menu? Haben Sie eine dänische Menükarte?
Jeg vil gerne bede om en/to/tre/fire/fem øl, tak! Ich hätte gerne ein/zwei/drei/vier/fünf Maß Biere bitte!
En øl mere, tak! Noch ein Bier bitte!
Skål! Prost! or Prosit!
Du vil garanteret høre traditionelle bayerske udtryk som “Oans, zwoa, g’suffa!” (”en, to, bund!”), og “Zicke zacke, zicke zacke, hoi hoi hoi” (ellerfulgt af et ”Prost!”), som egentlig bare er noget volapyk, som folk råber.
Tak! Danke!
Lad os gøre det igen næste år! Lass uns nächstes Jahr wieder herkommen!
Nu er du klar til at drage ud på dit eget bayerske eventyr! Nyd det!