GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

10 trin til at komme ind på de bedste universiteter i England og Storbritannien

10 trin til at komme ind på de bedste universiteter i England og Storbritannien

Storbritannien er hjemsted for nogle af de mest prestigefyldte universiteter i verden, og er derfor et populært valg for mange studerende, der er er på vej ind på en videregående uddannelse. Ligesom i de fleste andre lande har Storbritannien deres egne ansøgningsprocedurer. For at hjælpe dig med at navigere på dette fremmede territorium, og for at give dig et par tips til en succesfuld ansøgning, har vi sammensat en trin-for-trin guide til dig, der drømmer om at komme ind på et universitet i Storbritannien.

1. Undersøg dine muligheder

Jo tidligere du starter med at researche universiteterne og deres kursusudbud, jo bedre. Det er en sjov proces at undersøge hvad du skal studere, men det er særligt vigtigt at undersøge, hvilke kurser du kan tage, så du vælger den rigtige linje. Husk, at du skal grave dig ned i emnet i mindst tre år for at få en afgangseksamen, så det skal være noget du er oprigtigt interesseret i. Kig på kursusstrukturen på de forskellige linjer og læs alt hvad du kan find om de kurser, der fanger din interesse.

2. Vælg dine universiteter

Når du har fundet ud af hvad du vil studere, kan du begynde at beslutte hvilke universiteter, du vil søge ind på. Kig på ranglisterne for universiteter i UK, men læg dig ikke for fast på kun at søge ind på de mest prestigefyldte universiteter. Det kan godt betale sig at undersøge, hvilket universitet, der rangerer højest i lige præcis den studieretning, du ønsker, og læse nogle af de studerendes erfaringer fra stedet.

3. Gør dig bekendt med UCAS

UCAS (Universities and Colleges Admissions Service) styrer ansøgningsproceduren for alle britiske universiteter. Det er denne platform du skal bruge til at undersøge kurserne, og til at søge ind på maksimalt fem af de universiteter, du gerne vil ind på.

Når du har registreret dig, kan du udfylde din personlige profil. Gå til websitet og følg instruktionerne grundigt. Når du har udfyldt dine ansøgninger korrekt, kan du følge processen gennem UCAS’s Tracking-feature, som vil opdatere dig, hvis og når status på dine ansøgninger ændrer sig.

4. Forbered dig

For studerende, der søger ind på medicin, dyrlægestudiet, tandlægestudiet og på kurser på Oxford og Cambridge, så vær indstillet på, at du måske bliver kaldt ind til en optagelsessamtale. Det er her din passion for at studere netop dette fag virkelig skal skinne igennem. Forbered dig på svære spørgsmål, som kræver detaljerede svar, og sørg for at lave et par test-interviews med en lærer eller et familiemedlem forud for samtalen. Den bedste måde at forberede sig er at begynde på bøger og akademiske tekster om dit emnefelt i god tid forud for samtalen. Det vil ikke bare gøre dig bedre til at svare på svære spørgsmål, du vil også være klogere på emnet og gøre, at du føler dig mere selvsikker i løbet af din samtale.

5. Læs op på dine engelskundskaber

På britiske universiteter kræver man, at de studerende har et vist engelskniveau. Mens standarden for optagelse på et universitet i Storbritannien varierer, så er det vigtigt at du – hvis engelsk ikke er dit modersmål – har en certificering på dine engelskkundskaber.

Universiteter viser ofte deres krav til engelskkundskaber ved en vifte af forskellige tests, herunder Cambridge English, TOEFL and IELTS (Hvis du ikke ved, hvilken engelskeksamen du skal tage, kan du læse op på dine muligheder her). For at være sikker på at klare testen godt, er det en god idé at investere i din læring; at lære engelsk i et engelsktalende land er en af de hurtigste måder at gøre fremskridt og opnå det niveau, der kræves.

6.Få noget erfaring

Ligesom når du ansøger om et nyt job, vil enhver praktisk erfaring, du kan føje til din profil, være med til at booste dine chancer for at blive optaget på et universitet i Storbritannien. Uanset, om du har taget et praktikophold, et sommerkursus eller lavet frivilligt arbejde, så anerkender universiteterne enhver anstrengelse, du har gjort dig for at udvide dine horisonter og styrke dine kompetencer. Enhver ny erfaring vil styrke din motiverede ansøgning (mere om dette om et øjeblik!) og dit CV.

7. Besøg universiteter

Når du har besluttet dig for et par universiteter, du vil se nærmere på, så er det værd at planlægge et besøg, og få en rundvisning. At se et universitet og opleve stemningen kan virkelig hjælpe dig med at danne dig et indtryk af, hvordan det er at studere der. Hvis du har muligheden for at besøge de universiteter, du er interesseret i, så undersøg muligheden for at komme til åbent hus og prøv at klemme så mange ind på én tur, som muligt.

Dette er måske ikke altid muligt, særligt hvis du bor langt fra Storbritannien, derfor tilbyder mange engelske universiteter en virtuel tour, der tager dig på en online rundvisning på institutionen. Dette kan give dig en god fornemmelse for, hvordan universitetet er i virkeligheden. Det kan også være hjælpsomt at læse nogle vurderinger fra tidligere elever for at få indtryk af studiemiljøet.

8. Skriv en motiveret ansøgning, der rammer plet

En “personal statement”, som din motiverede ansøgning hedder på engelsk, er en af de mest udfordrende ting ved ansøgningsproceduren. Det er i bund og grund én sides tekst, der fortæller hvorfor du vil studere på kurset, og hvorfor du vil være en god studerende. Grundet den enorme mængde af ansøgninger, som de enkelte universiteter modtager hvert år, er det vigtigt at skrive en original og fængende motiveret ansøgning, som adskiller dig fra de andre ansøgere.

En “personal statement” kan være tungen på vægtskålen, så det er vigtigt at du sætter god tid af til at skrive den. Opsøg hjælp fra lærere, familie eller fra studievejledere til at sikre, at kvaliteten og indholdet er så godt som muligt. Når du er tilfreds med ansøgningen, så sørg for at få læst grundig korrektur af førnævnte vejledere og lærere.

9. Hav styr på dine referencer

Det er et krav, at alle ansøgere vedhæfter en reference i form af en anbefaling, skrevet af en lærer, vejleder eller studierådgiver. Din reference skal være én der kender dig godt, og som kan skrive en detaljeret og præcis anbefaling af dig. De skulle også gerne have talt med dine lærere, så de kan stå inde for dine faglige styrker og resulatater.

10. Send ansøgningen afsted (og hav styr på dine deadlines)

Når du først har valgt, hvilke universiteter, du vil søge ind på, og har dine forventede eksamensresultater, dine anbefalinger og din motiverede ansøgning på plads, så er du klar!

Før du sender ansøgningen af sted, så husk at læse korrektur et par gange og tjekke for eventuelle fejl og unødige gentagelser. Det kan godt betale sig at lade nogle andre læse den igennem en sidste gang, før du trykker “send”. Når du føler dig sikker i din sag, er du klar til at trykke på aftrækkeren!

Husk: Deadlines er som følger: 15. oktober for medicin, veterinærmedicin, odontologi og studier på Oxford og Cambridge, og 15. januar for alle andre ansøgere.

Held og lykke allesammen!

Styrk dine engelskfærdigheder med osLær mere
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op