5 miljøvenlige storbyer du skal besøge
Nu er det april. Hvert år er den 22. april er det Earth Day hvor vi fejrer vi vores fantastiske planet, men det er også en dag, hvor vi bør forholde os til de alvorlige problemer, der truer planeten.
I virkeligheden kan vi ikke nøjes med én speciel dag til at hylde det utrolige fænomen, som vi kalder Jorden. Vi burde ære den hver dag ved at sætte pris på naturen omkring os. Fra gigantiske californiske kæmpefyrretræer, der med tusind års visdom ånder ilt ind i vores verden, ned til den mikroskopiske, mineralrige jord, der giver liv til milliarder af reproducerende organismer.
Lad os zoome lidt ud fra dette mikroperspektiv. Til ære for Earth Day foreslår jeg, at vi kigger på fem byer, som tager ansvar for miljøet ved at forsøge at reducere affald og forurening. Hvis du gerne vil gøre din rejse endnu mere miljøvenlig, så læs vores beynderguide for at rejse miljøvenligt.
1. San Fransisco
Hjem for nogle af de mest fremsynede virksomheder på planeten, såsom Facebook og Google, er San Fran stedet for nytænkning og teknisk innovation. Siden 2012, da det blev annonceret, at 80 % af byens affald blev sendt til genbrug snarere end på lossepladsen, er byen blevet USA’s førende indenfor bæredygtig bortskaffelse af affald.
Og det stopper ikke her. The Bay Area har flere hundrede LEED-cerfiticerede bygninger (Leadership in Energy and Environmental Design), hvilket betyder, at de er særdeles bevidste om deres energiforbrug. Nå ja, for ikke at glemme madkulturen – det veganske køkken er populært i denne skønne by, hvor lokale råvarer og bæredygtig mad står højt på dagsordenen.
2. Singapore
Denne selvstændige bystat føles fjernt fra naboerne Malaysia og Indonesien – den er en lille ø fyldt med ultramoderne arkitektur og økonomisk innovation. Deres mest ikoniske grønne område, Gardens by the Bay, rummer en plantage af tårnende “supertræer”, som samler solenergi nok til et fantastisk lysshow, der holdes hver aften. Disse “træer” beboes også af tusindvis af klatreplanter som f.eks orkidéer, bregner og slyngplanter.
Haverne er forgænger for det “grønne byggeri”, som har bredt sig i hele byen, med flere og flere solceller, systemer til vandkonservering, delte arbejdsområder og taghaver integreret i byplanlægningen.
3. Vancouver
Omgivet af den storslåede natur i British Columbia, og med Stillehavets glitrende udstrækning på den ene side og de sneklædte tinder fra Rocky Mountains på den anden, er det ikke svært at forstå, hvorfor Vancouver er en af verdens mest miljøvenlige storbyer. Og byen har stor gavn af sine episke omgivelser, når markeder fyldt med friske, lokale råvarer popper op rundt i hele byen, og den geniale TapMap app kan hjælpe dig på vej mod den nærmeste offentlige vandpost. Det meste af byen er velegnet til fodgængere, og cykelstierne vokser i et stadigt større netværk med start fra West 10th Avenue.
Byen planlægger at blive verdens grønneste by i 2020 ved at reducere deres CO2-udledning med 33 %, og de har også engageret sig i at plante 150.000 træer ekstra. Vi er vilde med jeres ambitioner, Vancouver!
4. New York
Når du siger “miljøbevidst”, er New York nok den sidste storby, der falder dig på sinde. Og alligevel, med næsten to millioner indbyggere stuvet ind på Manhattans 59 km², er det absolut nødvendigt at tænke bæredygtigt.
The Big Apple har den laveste antal bilejere i hele USA. Mere end 1,5 million indbyggere bruger metroen til at komme rundt, hvilket bidrager til en super lavt niveau for udledning pr. indbygger. Derudover bidrager utallet af højhuse og lejligheder (hvor folk optager mindre plads og deler ressourcerne) til byens overordnede energibesparelse.
5. Seoul
En af verdens førende indenfor teknologisk innovation, er Seoul en af planetens originale “smart cities”, hvor teknologien påvirker bylivet og byplanlægningen.
For eksempel indsamler og deler de åbenlyst elektroniske data omkring byen (samlet fra borgere, udstyr og maskiner) via internettet. Nogle af disse data bruges til at give live-updateringer og statistikker fra deres integrerede offentlige transportsystem, så folk ved, hvor meget de bruger togene, og hvornår det er bedst at vælge offentlig transport. Togførerne er også i stand til at prioritere ressourcerne bedre, og indbyggerne kan således agere på den mest bæredygtige måde.