EF insights: 4 overraskende ting om hvordan vi lærer sprog
Der findes mange myter om at lære fremmedsprog: at du skal starte ung, at ældre elever skal kæmpe hårdere for at lære nye sprog, og at der er en grænse for, hvor mange sprog vores hjerne kan håndtere.
Eftersom EF har eksisteret siden 1965 og vi tester alle elever før og efter de studerer et sprog i udlandet med os, har vi fået unikke indsigter i, hvordan mennesker lærer fremmedsprog.
Ud fra den store mængde af elever, som har studeret med os de sidste to år på mere end 40 skoler rundt omkring i verden, har vi været i stand til at give jer indblik i følgende fascinerende indsigter – hvoraf mange nuancerer vores myter omkring sproglæring og endda kan modbevise nogle af dem.
1. Sproglig fordybelse er en særligt effektiv måde at begynde at lære et nyt sprog
Mennesker, som ikke har tidligere erfaring med et sprog, gør større fremskridt i deres første uger i udlandet, end andre grupper af elever. Selvom du måske kunne forvente, at det var imtimiderende at kaste sig hovedkulds ud i et nyt sprog for en absolut nybegynder, så ser det ikke ud til, at det er tilfældet for de fleste.
Vores data viser, at når du som nybegynder tager til udlandet for at lære et sprog, vil din indlæring hurtigt blive boostet, uanset hvor gammel du er. Dette fund er betryggende for forældre, som måske er bekymrede for at sende deres barn til udlandet uden tilstrækkelig viden om et sprog, og er samtidig godt nyt for voksne, der føler, at de har misset chancen for at lære et nyt sprog.
2. Unge voksne er særligt modtagelige for at lære sprog hurtigt
Studerende i 20’ere lærer fremmedsprog hurtigere, når de er fordybet i miljøet end enhver anden aldersgruppe. Dette er sandsynligvis fordi unge voksne har studiekompetencerne og er fortrolige nok med grammatik til at lære et nyt sprog hurtigere. De har ofte også en større ekstern motiviation for at lære et fremmedsprog på grund af studie- eller karrieredrømme, hvor dét at tale et fremmedsprog – særligt engelsk – er en fordel i studielivet, og er kendt for at øge indtjeningen i senere jobsammenhænge.
Forskelle i læringshastighed mellem aldersgrupper er dog meget mindre end først antaget. Vores data viser, at sprogkundskaber udvikler sig i rundt regnet samme hastighed fra de sene teenageår ind til voksenlivet. Interessant nok gælder dette også for dem, dere lærer et nyt sprog i alderen 50-80, så hvis du ikke startede tidligt med at lære et sprog, er dét at studere sproget, hvor det bliver talt, en måde at styrke dine sprogkundskaber selv efter du er gået på pension.
3. Mænd og kvinder lærer sprog i samme hastighed
Masser af forskning, inklusiv vores egen finder kønsforskelle i sprogkundskaber, med kvinder generelt stærkere i sprogkundskaber og mere motiverede for at lære fremmedsprog. Men der er gode nyheder for mænd, der studerer i udlandet: når vi kigger specifikt på folk, der fordyber sig i sproglæring i udlandet, er der ingen overordnet forskel i læringshastighed mellem mænd og kvinder.
Vores data viser dog, at mandlige studerende har en tendens til at studere lidt længere tid, og dermed gøre lidt større fremskridt på det overordnede plan. Dette burde opmuntre forældre til kvindelige studerende til at investere i længere kurser for at sikre, at de får mest muligt ud af deres udlandsophold og forbedrer deres sprogkundskaber i samme grad som deres mandlige studiekammerater.
**4. At tale ét fremmedsprog hjælper dig til at lære flere
**
Den største variation i læringshastighed findes individuelt mellem studerende , men vores data viser også, at studerende fra lande, hvor to eller flere sprog bruges i uddannelsessystemet, lærer hurtigere end elever fra lande, hvor et enkelt sprog dominerer. Anden forskning bekræfter dette, og tyder på, at når folk allerede taler to sprog, er dét at lære et tredje sprog nemmere. Dette skyldes sandsynligvis, at deres hjerner allerede er forberedt på at lære (og bruge) et andet sprog, og dermed har lidt lettere ved at tilegne sig endnu et. Som dansker er det jo dejligt at vide, at du er godt forberedt til en international fremtid!