12 tips til hvordan man bor hos en værtsfamilie
At studere i udlandet er et eventyr – alt er anderledes og spændende også din nye værtsfamilie. Pludselig deler du alt med nye mennesker, som du aldrig har set før. Det vil tage tid at vende sig til, og du vil måske opleve nogle bump på vejen – du ved, den slags ting der sker, når folk bor sammen. Læs vores 12 tips til at få mest muligt ud af din tid med din midlertidige familie – hvem ved, måske kan du endda bruge nogle af vores tips i forhold til din egen familie.
1. Vær åben og kommuniker
Er du allergisk over for jordnødder, kan du ikke lide skaldyr og har du en frygt for hunde i alle størrelser? Fortæl din værtsfamilie om det med det samme. De burde kende de vigtigste fakta om dig fra dine dokumenter, men nogle ting kan ikke gøres tydelige nok – især når det kommer til sundhedsspørgsmål. Desuden er det bedre at diskutere kulinariske præferencer eller diætbegrænsninger, inden du sidder ved bordet, og alle stirrer på dig, fordi du sidder og stikker til maden. (Det er selvfølgelig en god idé at være retfærdig og høflig, og forsøge at prøve alt, før du siger, at du ikke kan lide det.)
2. Medbring en gave
Gaver er fede og en genial icebreaker. Du behøver ikke bruge en formue, men en lille souvenir fra dit hjemland giver gode points. Derudover vil en lille gave huske din værtsfamilie på, hvor fantastisk et midlertidigt familiemedlem du var.
3. Deltag i familiens måltider
Mad bringer mennesker sammen på tværs af alle kulturer. Forsøg at være hjemme til måltiderne og hjælp med at dække bordet eller tage opvasken. Mad er en fantastisk måde at lære folk at kende på og at sidde rundt om et spisebord er en sjov måde at lære nye ord på og øve dine samtalefærdigheder. Hvis du ved, hvordan man laver mad, er det en god idé at lave en ret fra dit hjemland og tage kulturudvekslingen til næste niveau.
4. Respekter tidsplanen
Selvom du har betalt for dit sprogophold, er du stadig en del af en familie, der ikke er din egen – respekter deres tidsplaner og udgangsforbud. Hvis måltiderne er kl. 19.00, skal du sørge for, at du er hjemme i tide. Hvis du ikke er hjemme til måltider eller aktiviteter, så husk at fortæl din værtsfamilie om det på forhånd. Og hvis du ikke når din bus og ved at du kommer for sent hjem, så fortæl dem det. Selvom de ikke er dine forældre, bekymrer de sig stadig for dig.
5. Accepter forskellighederne
Du bliver nok nødt til at vænne dig til anderledes mad, nye måder at lægge tøj sammen på, og at huske regler, der ikke er de samme som hjemme. Husk at anderledes og nyt ikke behøver at betyde noget dårligt. Ting bliver gjort på andre måder rundt om i verden, og så længe alt fungerer, er det en god ting og en del af din læring. For lad os se det i øjnene, det er jo en del af at studere i udlandet. At bemærke og acceptere kulturelle forskelle er en del af at udvide din horisont og blive en mere åben og moden person.
6. Husk dine manerer
Du bor ikke på et hotel, og din værtsmor er ikke din rengøringskone. Hold dit værelse rent, lad ikke opvasken stå i vasken eller den tomme mælkekarton stå i køleskabet. Hjælp med at bære indkøb fra bilen til huset. Lad være med at være en diva og brug alt det varme vand og bloker ikke badeværelset fra kl. 7.00 til kl. 9.00. Inviter ikke venner eller besøgende til en sleepover og inviter dem kun til middag, hvis de er blevet inviteret af værtsfamilien. Du må ikke sove hele søndagen og klage over, at der ikke er morgenmad klar, når du vågner op. Lang historie kort: Husk dine manerer, vis dig fra din bedste side og bed altid pænt om tingene og sig tak.
7. Deltag I aktiviteter
Selvfølgelig kan og bør du bruge tid med dine nye venner fra skolen, men hvorfor ikke også bruge lidt kvalitetstid hos din værtsfamilie? Når du er i et fremmed land, kan en tur i supermarkedet eller din værstssøster’s fodboldstræning være super spændende. Deltagelse i dagligdagsaktiviteter er en stor fælles oplevelse, som giver dig mulighed for at øve dine sprogfærdigheder og hjælper dig med at lære en ny kultur at kende. Derudover rejste du jo ikke halvvejs rundt om jorden for at blive på dit værelse og stirre på din telefon, gjorde du? Hvem ved, måske opdager du endda en ny hobby eller får nye venner undervejs.
8. Drag fordel af daglige samtaler
Nøglen til at lære et nyt sprog er at komme over din frygt for at lave fejl – og din værtsfamilie er et godt sted at øve din samtalefærdigheder. De taler som “rigtige mennesker”, så du kan høre mange idiomer, sætninger og udtryk, som du måske ikke lærer i en skolebog. Tilbring tid i stuen eller i køkkenet, og bed dem om hjælp med lektier. Vær ærlig hvis der ting du ikke forstår, og prøv at tal så meget som du kan. (Måske ikke mens alle ser deres yndlingsprogram i tv, men når snak er hensigtsmæssigt.)
9. Lær din værtsfamilie at kende
Vær interesseret i hvad din værtsfamilie arbejder med, spiser eller gør for sjov. Stil spørgsmål, vær nysgerrig og prøv at lær om dem og af dem. Det er den bedste måde at opdage en anden kultur på og øve dit ordforråd. Men: Respekter personlige rum og tving ikke et forhold frem til din værtsfamilie. At spørge om deres planer for dagen, mens de er i brusebadet, er nok ikke den bedste idé – uanset hvor ivrig du er for at forbedre dine kommunikationsevner.
10. Husk at det hele er midlertidigt
Der er en chance for, at din mor laver en bedre gryderet, og at du ikke har lyst til spise kartofler fem gange om ugen. Hvis du ikke kan lide musikken i bilen eller programmet hele værtsfamilien ser på tv, skal du tage dyb indånding og lad være med at klage. Dette er kun din midlertidige familie, og de har deres egen måde at gøre tingene på – selv hvis det indebærer en tvivlsom musiksmag. Efter et par uger eller måneder kan du gå tilbage til dit gamle liv – og få masser af gode historier og minder at dele.
11. Vær retfærdig og ærlig når problemer opstår
Når folk bor sammen, er der plads til konflikt – det er ikke sjovt, men det sker og går normalt hurtigt over igen. Hvis du ikke kommer godt ud af det med din værtsfamilie, eller der er et stort problem, der generer dig, så prøv at tal med familien først. Hvis det ikke er muligt, skal du tale med den organisation, der har arrangeret samarbejdet med værtsfamilien. Sørg for at giv konstruktiv kritik og klag ikke over ting der bare er anderledes, men ikke nødvendigvis alarmerende. Vær opmærksom på at det kan tage lidt tid at vænne sig til hinanden – ikke kun for dig men også for værtsfamilien.
12. Hold kontakten
Venskaber kan ikke tvinges frem, men forhåbentlig vil du og din værtsfamilie få det rigtig godt sammen – og holde kontakten selv efter at du er rejst. I har jo trods alt været en del af hinandens liv i et stykke tid, og alle der har set dig tidligt om morgenen på en dårlig hårdag, fortjener et fødselsdagskort.