12 mærkelige stationsnavne i London
Den er officielt kendt som London Underground, men af de lokale bliver den kaldt the Tube (på grund af formen af tunnelerne). Det er det tredje største metrosystem i verden, kører dét, der svarer til 90 ture til månen og tilbage, hvert år, og rammer hele 270 stationer på 11 ruter i denne store by. Nogle af stationerne har direkte underlige – og overraskende – navne, og vi vil belyse nogle af de mærkeligste her.
Her er de London Tube stationer med de mærkeligste navne:
1. Swiss Cottage
Hvad har London at gøre med Schweiz, spørger du? Stationen er opkaldt efter pubben lige ved siden af, som oprindelig hed the Swiss Tavern og senere Swiss Cottage. Den er bygget i midt 1800-tallet i den populære schweiziske stil, som nogle huse blev bygget i på denne tid.
2. Covent Garden
Den her er interessant, for folk siger ALTID navnet forkert: Det er Covent og ikke Convent. Forvirrende nok plejede det faktisk at være en have for munke, som var kaldt Covent af Westminster, men i det 13. århundrede blev det kendt ved det anglo-franske term covent, som betyder kloster.
3. Elephant and Castle
Vidste du, at den spanske og britiske kongefamilie har været forbundet i flere hundrede år? Navnet på dette kvarter i det sydlige London kommer fra udtrykket La infanta de castilla, som henviser til to spanske prinsesser, som måske, måske ikke har boet i området. Senere er navnet også blevet koblet til en smeds våbenskjold (med en elefant og et slot), men uanset hvad er navnet et af de sejeste og unikke i London.
4. Angel
Ligesom Swiss Cottage er Angel kvarteret åbenbart opkaldt efter værtshuset the Angel Inn, som har eksisteret siden 1600-tallet. Værtshuset er der stadig, men er dog blevet overtaget af en kæderestaurant, så jo mindre vi snakker om det, desto bedre.
5. Barbican
Stationen henviser til boligblokkene lige ved siden af. Navnet kommer fra det gamle latinske ord barbacana, som betyder en forsejlet slotsport. Da boligblokkene i området blev ødelagt under 2. Verdenskrig, blev området genopbygget i en funktionel, robust form for arkitektur kaldet brutalisme. Der er også et center for scenekunst, som er meget fedt.
6. Maida Vale
Hvis man siger dette ord højt uden at se det nedskrevet, kan det godt lyde som om, man siger made of ale, som om hele området er lavet af øl. I virkeligheden er det opkaldt efter en pub (det britiske ord for værtshus), der hedder The Maida – der selv er opkaldt efter en lokal helt ved navn St John, som var kendt som ’helten af Maida’.
7. Cockfosters
Ja, den her lyder ret uhøflig – det ved vi godt. Du finder denne station lige ved den nordlige kant af London, som det sidste stop på Piccadilly-linjen. Navnet kommer enten fra en lokal familie eller fra et hus, der stod i området – ingen ved det 100%. Navnet betyder åbenbart ’chef skovrider’ (’cock’ kan betyde ’chef’), men vi har helt ærligt for travlt med at fnise til at høre efter.
8. East India
Har du nogensinde sagt til dine venner, at du tager til East India, uden at komme i nærheden af et fly? Nu kan du! Stationen på DLR-linjen (Dockloads Light Railway) i den østlige del af London er opkaldt efter East India Docks, som er dér, hvor skibene handler med Indien og aflæser deres last.
9. Brick Lane
Stræder er lavet af brosten, selvfølgelig. Dog får denne gade sit navn fra stenene og klinkerne fra fabrikationen, der foregik dér fra det 15. århundrede og frem. Nu er den meget kendt for den skønne karry og de mange indiske restauranter, der ligger på gaden. Bonus info: Den plejede at hedde Whitechapel Lane, men vi foretrækker Brick Lane, da det er hurtigere at sige.
10. Park Royal
Stationens navn giver ingen mening, da der ikke er nogen park, og det er ikke i nærheden af nogle royale slotte. Faktisk ligger den helt ude i det vestlige London, nord for Ealing og Acton. Det viser sig, at navnet kommer fra en stævneplads, der blev åbnet i området af Royal Agricultural Society i 1903. Stævnepladsen lukkede kun tre år senere, men navnet holdt ved.
11. Cyprus
Vi fortsætter den mærkelige vane, London har, med at navngive stationer efter diverse lande. Dette stop på DLR-linjen i østlige London forbinder én med de nærliggende victorianske boliger Cyprus, som selv er opkaldt efter Middelhavsøen. Der er også betydeligt mindre solskin og er mindre spændende end selve Cypern. Jeg er ked af at sige det.
12. Crystal Palace
Okay, den her er teknisk set ikke på undergrundsstrækningen (den ligger på overgrundsstrækningen i stedet), men navnet er så mærkeligt, at vi blev nødt til at have den med. Klar til noget historie? I 1851 var London vært for udstillingen Great Exhibition i Hyde Park, hvor der blev bygget en gigantisk hal af træ og glas, der lignede et palads, som blev kendt som Crystal Palace. Efter udstillingen blev hallen taget ned og genopført i det sydlige London, hvilket gav området – og stationen – dets navn. Plot twist: Hele bygningen brændte ned i 1930’erne. Tragisk.
Skal du til London snart? Så glemt ikke at tjekke vores guide til ting, du skal vide, inden du tager derover.