10 tips til dit studieophold i udlandet med EF
Vi har samlet 10 tips til dit studieophold i udlandet.
Få oplevelser giver lige så mange muligheder for ny læring som at bruge tid i udlandet. Men bare vent, du vil opleve af de uger eller måneder, du er væk, føles som sandkorn i et timeglas. Så hop med på vores tip til dit studieophold i udlandet, så du får mest muligt ud af det. Her er en guide til dit studieophold i udlandet:
1. Organisér før afgang
At lade al papirarbejdet ligge til allersidste øjeblik giver dig ikke andet end hovedpine. Før du tager af sted, bør du sørge for at tale med en vejleder eller andre tidligere udvekslingsstudernede om, hvad der er forventet af dig som forberedelse. Vigtige ting at have for øje er blandt andet sundhedsforsikring, budgetplanlægning, overnatningsmuligheder, vejrsituationer og afhentning i lufthavn.
2. Sæt dine egne mål
Lige meget om du vil mestre et fremmedsprog, dykke ned i en ny videregående uddannelse eller arbejde dig vej mod din drømmeuddannelse, så lad være med at tage ”studier” ud af ”udlandsstudier”. Det er ikke, fordi du ikke kan have det sjovt, mens du er i udlandet – ingen tvivl om, at der vil være maaaaasser af det – men husk på, at studier i udlandet virkelig er en god chance for at tillære sig vigtige færdigheder, der vil være en klar fordel at have med dig i din fremtidige karriere.
3. Bliv en del af den lokale kultur
Ud over at kende lidt af det lokale sprog, absorberer succesfulde udvekslingsstuderende alt de kan, om deres kommende kulturmøde, før flyver derhen. Find bøger, film, mad og musik, der inspirerer dig. Lav lidt research på kulturens kendte forfattere, sangere, atleter eller skuespillere og undersøge de seneste større nyheder. På den måde vil du allerede føle, at du har en slags relation til dit nye hjem, såvel som at være velbevandret i et par samtaleemner.
4. Vær åben
Det her er et tip, der ofte gives – og af god grund: Det er essentielt! Lad være med at ankomme til det nye land med hovedet fuld af stereotyper. I stedet bør du åbne dine øjne, slappe af og lade din nye kultur komme helt ind under huden på dig. For så vil du samtidig finde ud af, at mange af de forestillinger, du havde inden, var fuldstændig forkerte. Modstå fristelsen for at tænke eller sige, at ”i Danmark gør vi det altså på den anden måde”, men vær i stedet åben for andre måder at gøre ting på.
5. Tag imod stikord fra de lokale
Når du ikke er sikker på, hvordan du skal agere i en ny situation, skal du bare tage et kig omkring dig. De lokale er dine allerbedste guides! Når du ankommer, er det en rigtig god idé at spørge din værtsfamilie eller lærere, hvad deres kulturelle koder og uudtalte traditioner er. I det hele taget er det faktisk noget, du bør fortsætte med at gøre gennem hele dit ophold.
6. Lær nye ting
Det kan godt være, at primært du tager til Barcelona for at tage et semester på spansk eller rejser til San Diego for at blive bedre til engelsk – men lad være med at udelukke andre spændende oplevelser. Måske vil du undervejs blive inviteret til salsaaftener, madklubber eller en hike i en verdenskendt nationalpark. Ved at sige ja til så mange nye oplevelser, du kan, kommer du også til at få en hav af nye, andre færdigheder med dig hjem.
7. Vær klar på hjemve
At gemme sig væk eller ignorere de irriterende følelser vil kun gøre det hele værre. I stedet kan du undgå hjemve ved at være i løbende kontakt med din familie og dine venner. Ring, skriv, chat, eller blog din vej til deres verden, eller de hvad der er nyt i din verden. Men glem ikke dine nye venner og nye miljø – der er så meget mere at gå på opdagelse i, og at holde sig i gang er en god måde at komme over hjemve på. Og sidst men ikke mindst: At savne trygheden hjemmefra varer næsten aldrig lang tid, og du ender sikkert i stedet med at føle hjemve mod dit adopterede hjemland, når du returnere til Danmark igen.
8. Hold øje med dit forbrug
Lige meget hvor fristende, det er, bør du undgå at sprænge budgettet på spændende krimskrams, måltider ude og traditionelt håndværk. Husk, at du vil være i dit nye hjem i adskillige måneder, og derfor gælder det om at overveje hver en mønt. For at overholde dit budget kan du bruge tid på at lære lidt om, hvordan de lokale spiser og shopper. Undlad at betale for mere service og transport ved at spørge lærere og værtsfamilien, hvad de lokale priser er. Vores bedste tip? Hvis dit visum tillader det, kan du finde et deltidsjob. Din indkomst vil ikke bare blive større, men dine sprogkundskaber vil blive stjernegode.
9. Udvid din sociale cirkel
Efter undervisningen kan du løbe direkte hen til de andre udvekslingsstuderende, men gør, hvad du kan, for også at blive venner med lokale. At have mindst en lokal ven vil åbne døre for dig, så du ikke bare får en bedre forståelse for den nye kultur, men måske også invitationer til specielle begivenheder, sportskampe og festivaller.
10. Studér!
Glem ikke, hvorfor du faktisk er taget af sted til at starte med. Der vil være tidspunkter, hvor din arbejdsbyrde er høj, hvor du har hjemve, eller hvor du slet ikke har lyst til at studere. Men hop ud i det alligevel. Selvom det føles som en kliché, er oplevelsen en unik mulighed, og hvis du udnytter din tid, vil du kunne nyde godt af det i mange år.