10 grunde til, at britisk vejr ikke er så slemt, som du tror (og en hel del mere interessant)
Folk, der ikke har boet i England, tror generelt, at britisk vejr er forfærdeligt, og forbereder sig til ethvert besøg ved at pakke alt fra regnjakker til skijakker. Men er det sandt? Ikke nødvendigvis! Faktisk er vejret i England lige så forskelligt, som de lokale kulturer, dialekter og beboere – og en hel del mere interessant, end du måske tror.
Hvis du planlægger at studere i England eller bare tage på weekendtur og er en smule bange for vejret, får du her ti grunde til, hvorfor du ikke skal bekymre dig:
1. Vejret er dejligt uforudsigeligt
Ja, briter er kendt for altid at snakke om vejret – men det er faktisk ikke sandt. Dog er det rigtigt, at det er et emne, som interesserer hele nationen. For at være fair overfor briterne, er de ikke helt forkert på den: det kan være høj solskin det ene øjeblik, og det næste står det ned i stænger. I det mindste er vejret ikke kedeligt!
2. Det bliver varmt… meget varmt
Du har måske hørt om Englands regnfulde somre, men det er ikke sandt. Selvfølgelig kunne nogle år være bedre (det regner, men regnen er varm!), men England nyder faktisk godt af rimelig tørre og varme somre – særligt i de seneste årtier, hvor somrene regelmæssigt har sat rekord som den ’varmeste nogensinde’. Det sydlige England – byer som London, Bournemouth, Brighton, Eastbourne og Bristol – er berømte for deres behagelige sommerklima, som er varmt, men ikke uudholdeligt.
3. Vest til øst, vejret er meget forskelligt
Se på et vejrkort over England, og du vil se et mønster – vejret på vestkysten er generelt mere vådt end på østkysten. Det er fordi, den varme luft kaldet Golfstrømmen bringer varm luft tværs over havet fra Caribien mod England. Det blander sig med den kolde luft fra Island og Skandinavien i norden og den varme luft fra Spanien og Frankrig i syden. Sammenstødet af temperaturer skaber regn, som falder over vest, som er det mest eksponerede over for varme luftstrømme.
4. Regnen varierer fra region til region
Du vil finde mere regn på nordvestkysten end nede mod sydøst. Selvom den centrale og sydøstlige del af England får mindre regn, kan de også blive ramt af ekstreme regnskyl. Regn kan variere selv mellem regionerne: nogle områder får ikke regn, da de ligger i læ blandt bakker og bjergkæder!
5. Der er ca. 100 ord for regn
Selvom det ikke regner lige så meget, som folk tror, så har du ca. 100 ord på engelsk til at beskrive, når det gør: vælg fra ord som ’deluge’ ’monsoon’, ’downpour’, ’drizzle’, ’smattering’, ’buckets’… listen fortsætter.
6. Der er mere end 10 regionale klimaer
Met Office, som holder øje med vejret og kommer med vejrudsigter for vejret i England, påstår, at der er 11 vejrregioner i England. Men siden 11 er mange at huske, holder vi os til de fire største: nordøst, hvor somrene er kølige og vintrene er milde; nordvest, hvor somrene er milde og vintrene er kolde; sydøst, hvor somrene er varme og vintrene er kolde; og sydvest hvor somrene er varme og vintrene er milde. Det gør England til et spændende og interessant sted at udforske – også vejrmæssigt (her er vores top road trips i England, hvis du er interesseret).
7. London har de mest ekstreme temperaturer
Hvis du er på udkig efter varmt vejr, skal du nok altid vælge det sydlige England, da det statistisk set er varmere end i norden. Den sydvestlige region, som inkluderer byer som Bristol, Torquay og Bournemouth, er varmere hele året rundt – men London og det sydøstlige område er det område med både de varmeste og koldeste temperaturer. Det er fordi, de er påvirket af de europæiske kontinentalvinde, der er varme om sommeren og kolde om vinteren.
8. På udkig efter sne? Tag nordpå
England er ikke kendt for sine snelandskaber (selvom briterne måske håber på det), men der er faktisk områder, der får meget sne – de ligger bare alle sammen nordpå! Skotland får mest sne, hvilket giver mening, fordi det faktisk har samme breddegrad som Norge, Sverige og Danmark. Du skal bare ikke tage til sydvest for at se sne, for der har de det mindste snefald i hele England.
9. De får den lejlighedsvise orkan
På grund af deres beliggenhed i forhold til Golfstrømmen, bliver England lejlighedsvist ramt af resterne fra orkanerne i det Atlantiske Ocean, der som regel går udenom Europa. Den sidste store storm, der ramte England, var Ophelia i 2017 og Christian i 2013. Den værste storm var nok den berygtede Great Storm i 1987 – specielt fordi vejrudsigterne sagde, at det ikke var noget at bekymre sig om! Men bare rolig, kæmpe storme er stadig sjældne i England.
10. De får tornadoer (og er faktisk verdens hovedstaden for tornadoer)
Nej, det er ikke en joke! Forskere studerede hyppigheden af reporterede tornadoer per kvadratkilometer, og England blev nr. 1 – flere end noget andet land i verden. Okay fint, så disse tornadoer er meget sjældent ødelæggende (du kan trække vejret igen), men det er stadig en imponerende og uventet statistik.